Jak upravit sojové maso, aby opravdu chutnalo

Sojové maso

“Tak tohle jedí ti vegetariáni? Jak to můžou vydržet, chudáci.” Tak takhle nějak vypadá reakce na ochutnání asi nejběžnější alternativy živočišných bílkovin – sojového masa. Dost často kostek mdlé chuti, upraveného někým nezkušeným.

Dokonce jsem slyšel historku o tom, jak je jeden neznalý táta vysypal přímo z pytlíku svým kamarádům ke kafi, domnívaje se, že jde o “nějaké sušenky”. Hádáte správně, na odbyt vůbec nešly. A protože mě stále nepřestává překvapovat, kolik lidí vaří sojové maso v obyčejné vodě a sám ho tu a tam připravuju i pro konvenční jedlíky (a jsem mile překvapený, jak moc jim chutná), podělím se s vámi o své tipy.

Co je sojové maso?

Sojové maso je dehydratovaný texturovaný sójový protein. Obsahuje až 50 % bílkovin. Nízká je také jeho kalorická hodnota. Neobsahuje lepek, za to má velký podíl vlákniny. Z vitaminů jsou zastoupeny ty z řady B, dále A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Více se dozvíte v článku Sója v rostlinné stravě.

Jeho velká výhoda tkví v jeho dostupnosti, kdy ho seženete za 20 – 30 korun dnes už prakticky v každém obchodě, a to ve formě kostek, nudliček, plátků nebo granulátu (v natural nebo ochucené podobě). A díky faktu, že jde o dehydrovaný výrobek, je možné je skladovat při běžné pokojové teplotě.

Sojové maso? Občas ano, ale raději sáhněte po tempehu či tofu

Ještě před tím malé zdravotní okénko. Velká část produktů a polotovarů pro vegetariány a vegany obsahuje sóju a ač mě současná štvavá kampaň proti ní nechává poměrně klidným, rozhodně zastavám zásadu, že je dobré jí konzumovat střídměji a střídat ji s bílkovinami na bázi obilovin (pro doplnění kompletního spektra esenciálních aminokyselin) a dalšími druhy luštěnin (hrách, cizrna, různé druhy čočky a fazolí…).

Sojové nudličky, kostky, plátky i granulát se vyrábí z odtučněné sojové mouky. Sója totiž obsahuje 15 – 20% tuku, který se odděluje na sójový olej. Oproti čistým bobům tak sojové maso obsahuje více bílkovin (v syrovém stavu okolo 35%, po vylisování tuku na váhu až 50 %) a naopak méně tuku. Což na první pohled vypadá jako výhoda.

Jde však o průmyslově zpracovanou potravinu, vzdálenou původní přírodní formě. Právě proto sojové maso používám dost zřídka, maximálně jednou za měsíc, spíše jako chuťovku. Stejně tak v mém okolí většina veganů sahá mnohem častěji po jiných alternativách masa, jako je tofu, tempehu nebo seitanu.

Marinované sojové plátky

Druhy sójového masa

Sójové kostky nebo nudličky

Sójové kostky nebo nudličky jsou nejrozšířenější formou sójového masa. Po úpravě je můžete využít na klasiky české kuchyně, jako jsou guláše a výpečky, ale také do různých stir-fry směsí, na kung pao, chilli sin carne a podobně. Pokud chcete dosáhnout křupavější konzistene při smažení, příchejte do marinády také lžíci bramborového nebo kukuřičného škrobu.

Sójové plátky

Sójové plátky mají větší rozměry a v jejich případě je důkladná příprava o to důležitější. Můžete je pak osmažit na pánvi, ugrilovat na grilu, obalit je jako řízky, udělat z nich “maso” ke svíčkové omáčce.

Sójový granulát

Tento drobný druh sójového masa evokuje mleté maso a podobně se i používá. Využít je můžete například do klasické boloňské omáčky, do lasagní, udělat z něj nádivku do plněných paprik nebo zelí, přimíchat je do “těsta” na zeleninové karbanátky.

Sójové maso

Uvařit v koření a ještě namarinovat. Pak vám budou sojové kostky chutnat

Jak jej tedy správně upravit, aby chutnalo i zarytým odpůrcům zdravé výživy? Klíčem je ideálně vícekroková úprava.

  1. Nejprve ho přeliju horkou vodou, nechám chvilku ustát a vodu pak vyleju (tím se částečně zbavím moučné pachuti).
  2. Pak jej vařím zhruba 15-20 minut v nálevu ze sypkého zeleninového bujónu (mým jasným favoritem je Würzl) a lžící sójové omáčky (Tamari nebo Shoyu, rychle totiž pronikne dovnitř). Podle dalšího účelu přidávám ještě bobkový list a nové koření. Vody dávám méně, než píšou na sáčku, cca 0,75l na 100g balíček.
  3. “Vývar” poté sliju a z kostek či plátků vymačkám přebytečnou vodu šťouchadlem na brambory. Ze stejného důvodu jako nasáklá houbička, prostě pak už špatně saje okolní chuť.
  4. Mezitím si připravím marinádu a kostky v ní nechám minimálně přes noc a občas je promíchnu.

Marinád se dá vymyslet spousta, záleží na vašich chuťových preferencích. Základem je olej, lžíce kvalitní sójovky a pak koření – jednu z nejčastějších kombinací používám směs gyrosového koření (moje oblíbená značka je Benkor), na “divoko” s rozmarýnem a tymiánem, do gulášů přidávám hodně papriky, do indických jídel kari, pro grilovačku na jedné svatbě jsem připravil “lázeň” z čerstvých bylinek s olejem, citrónovou šťávou a špetkou soli (a z velké mísy nezbyl ani jeden plátek).

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Recepty ze sojového masa

Takto uleželé sojové maso pak zpracujeme dle libosti – plátky grilujeme, sojové nudličky smažíme se zeleninou po asijsku, restujeme na cibuli a pak dusíme. Z kostek se dokonce dají připravit výpečky (celkem prasárnička, která dlouho trvá, ale šmakují vážně skvěle). V dnes už neexistující veganské restauraci Plevel jsem jednou špiónsky odposlouchal tajemství čtyřkrokové úpravy: uvařit, namarinovat, upéct a pak ještě orestovat se zeleninou na špízové špejli.

5 + 1 recept na sojové maso z Vegmanie:

Výpečky ze sojových kosek
Marinované sojové plátky
Thajské vegan curry se sojovými kostkami
Sójové nudličky s kešu
Segedinský guláš se sójovým masem
Sojovými kostkami můžete v receptu na bramboro-seitanový guláš nahradit seitan

Závěrem

Sójové maso se rozhodně vyplatí mít doma. Skladovat se dá při pokojové teplotě a má dlouhou trvanlivost. Je cenově dostupné a rychle po ruce, když zrovna nemáte nakoupeno. Protože ale nejlépe chutná po úpravách a marinování, které zaberou okolo 24 hodin, není zase tak rychlé k použití, jak by se mohlo znát. A pamatujte na to, že jde o zpracovanou potravinu, kterou není vhodné jíst příliš často.

Výpečky, špíž, čínu? Nebo plátky na grilovačku? Kupte si sojové maso v eshopu.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?