Sušičku G21 Breezer využijete nejen na ovoce, ale jaké jogurty či sušené placky

Sušičku G21 Breezer

Konec léta je obdobím hojnosti a s ním vyvstává otázka, jak uchovat část úrody co nejšetrnějším způsobem na zimní měsíce, které jsou naopak na čerstvé potraviny poměrně chudé. Především u ovoce, ale nejen u něj, se přímo nabízí sušení. Výhodou tohoto způsobu zpracování je fakt, že v ovoci zachovává poměrně velké množství prospěšných živin, včetně těch tepelně citlivých, jako je např. vitamín C.

Pokud ale zvažujete koupi sušičky potravin, doporučuju přemýšlet, zda nemá smysl investovat do kvalitnějšího přístoje s širším využitím, které využijete i v jiných obdobích roku. Základní typy kulatých sušiček s plastovými pláty, které se skládají na sebe, nejsou z mojí zkušenosti tou nejlepší volbou. Jednak často suší nerovnoměrně (dole je teplota leckdy o 10 stupňů vyšší než na horních plátech) a musíte je několikrát přeskládávat. Kromě sušení ovoce, zeleniny nebo hub nemají širší využití, protože vás limituje výška mezi dvěma síty.

Profesionálnější přístroje sice stojí už tisícikoruny, ale nabízí mnohem "více muziky". Především mají vysouvací pláty, takže je můžete napr. spodní část sušičky vyjmout a vyskládat do ní třeba skleničky s jogurtem nebo mísu s těstem. Ventilátor mají umístěn svisle a tím dochází k rovnoměrnějšímu sušení. Nastavitelný je nejen čas, ale také teplota, včetně těch pod 40°C, které se zachovávají enzymy a všechny vitamíny podle zásad raw food neboli živé stravy. Díky dokoupitelným silikonovým vložkám nebo sušícím tácům pak můžete sušit i tekuté směsi například jablečné rolky nebo banánové palačinky.

g21-breezer-platy.jpg

Sušičky G21

Dlouhá léta jsem pokukoval po značce Excalibur, vyhlášené mezi českými vitariány, pak ale přišel se svým prvním typem sušičky výrobce mých oblíbených mixérů G21 a bylo rozhodnuto. Na první pohled mě zaujala svým bytelným celokovovým pojetím, které kralovalo mezi plastovým pelotonem ostatních sušiček potravin na trhu. Moje první sušička od G21, typ Harmony, měla ještě místo předních dvířek zasunovací rošt, který ale při puštění sušení mírně vibroval a zvyšoval tak hluk, který sušička způsobovala.

10 velkých plátů se však do zprvu městské domácnosti ukázalo být zbytečně mnoho a sušička také zabírala velký prostor. Věnoval jsem ji tak rodičům, kteří mají velkou zahradu a sad a přístroj podobných parametrů využijí mnohem lépe. V nabídce G21 se mezitím objevil rozměrově kompaktnější typ Breezer, už s mnohem praktičtějšími otevíracími dvířky. Okamžitě jsem si ji díky jejím rozměrům oblíbil a začal jí využívat na mnoho způsobů, ať už to byla příprava rostlinných jogurtů (na kurz jsem potřeboval připravit několik druhů najednou) nebo lněné raw placky, které jsou hitem mých kurzů veganského vaření.

Díky vysunovacím plátům mohu sušičku využít k více účelům najednou a mnohem ekonomičtěji ji tak využívat. Např. ve spodní části pláty vyjmu a umístím tam skleničky s jogurtem nebo zeleninou a v hodní části mám dva pláty, např. s kokosovou "slaninou". V letní vedrech šetřím energii a nejdříve nechám ovoce a zeleninu zavadnout pár hodin na plátech na odpoledním slunci a až pak je dávám přes noc doschnout do sušičky.

Na co využívám sušičku?

  • sušení ovoce, zeleniny
  • inkubátor na jogurty nebo tempeh
  • lněné krekry, sušené obilné placky
  • marinované sušené chipsy - z červené řepy, ale třeba také kokosovou slaninu z marinovaných kokosových lupínků
  • raw dobroty - banánové palačinky, ořechové burgery

Lněné sušenky

Zrada s tempehem

Moje spokojenost se sušičkou G21 Breezer je po třech letech používání stále velká, ale při zkoušení jejich možností jsem narazil také na jeden drobný nedostatek. Když jsem zkoušel vyrobit tempeh, narazil jsem na fakt, že limit časovače je 15 hodin a protože tempeh potřebuje cca 24 hodin, znamenalo to sušičku poté pustit ještě jednou na zbylý čas. To samozřejmě nebyl žádný problém. Bohužel jsem si ale v ranním spěchu nevšimnul, že po vypnutí si už přístroj nepamatuje původní teplotu a bohužel začíná při nastavování poněkud nelogicky na té nejvyšší, kterou mačkáním knoflíku postupně snižujete na požadovanou. Já jsem nastavil pouze čas, a tak se sójové boby ve zbylém čase místo hřání na příjemných 35 °C "pekly" na 70 °C a tempeh jsem mohl vyhodit. Od té doby si raději nastavenou teplotu dvakrát kontroluju.

Klady

  • kvalitní kovové provedení
  • jednoduché intuitivní ovládání
  • časovač
  • velký rozsah teplot (35 - 70 °C)
  • příslušenství

Zápory

  • po zapnutí začíná teplota na nejvyšší teplotě a nikoliv naopak
  • lehce vyšší hluk

Kuchyňské spotřebiče od české firmy G21 používám celou řadu let. Většina patří ke střední třídě a má velmi dobrý poměr cena / výkon. Mohou se pochlubit i skvělým servisem (vyzkoušel jsem ho osobně, mixér jsem měl zpátky doma opravený za pouhé 4 (!) dny). A pokud si jejich mixéry, odšťavňovače nebo sušičky koupíte přímo v jejich e-shopu, získáte prodlouženou záruku na 2 + 2 roky. S firmou G21 jsem domluvil dlouhodobou spolupráci a s kódem VEGMANIA získáte 10% slevu na celý jejich sortiment.

zjistěte více o přístrojích G21

Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?