Polentové hranolky

Recept přidal/a: Michaela Pavlíková
Druh jídla: 
Polentové hranolky
Postup: 

Křupavé i bez přemíry oleje. Takové jsou hranolky z polenty. Jejich příprava je trochu pracnější, než u bramborových hranolků, ale věřte mi, stojí to za to. Stačí uvařit 1,5 hrnku polentové (kukuřičné) mouky ve dvojnásobném množství vody (pro 2-3 osoby), s přidáním velké špetky soli.

Existují různé způsoby, jak připravit polentu - nejdříve můžete přivést vodu k varu a pak pomalu přidávat kukuřičnou mouku za neustálého míchání. Můj oblíbený postup je nechat kukuřičnu mouku přes noc namočit ve stanoveném množství vody, příští den osolit, zakrýt a přivést k varu a pak půl hodiny vařit na nejnižším plameni.

Do husté, ale stále ještě krémové polenty pak přidávám rozmarýn a šalvěj (v čerstvém nebo sušeném stavu) a 2-3 polévkové lžíce oleje. Polentu pak rozetřete na rovnoměrnou vrstvu o tloušťce 1,5 - 2 cm na pečící plech. Nechte vychladnout a nechte jej několik hodin na chladném místě či v lednici ztuhnout. Teprve potom můžeme pomocí ostrého nože nařezat hmotu na "hranolky". Vraťte je zpět na omytý plech a protože polenta je dostatečně mastná, není nutné plech olejovat. Hranolky pečeme po dobu 45 minut při teplotě 220 °C, zhruba v polovině je otočíme, aby se po obou stranách opekli do křupavá. Vychutnejte si je s čerstvým salátem!

Kupte si v eshopu kukuřičnou krupici, kaši nebo rovnou instantní polentu "1 min."

Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?