Kosmatice z cizrnové mouky

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Kosmatice z cizrnové mouky
Ingredience: 

na 1 porci
3 větší bezové okvětí velikosti dlaně
100 g cizrnové mouky
120 ml vody
špetka černé soli Kala Namak

Postup: 

Klasická kosmatice, tedy obalované květy černého bezu, se smaží v těstíčku z mouky, vajec a mléka. Navíc ve vyšší vrstvě tuku. Jak ji udělat v čistě rostlinné verzi, výživově vyváženou a ideálně bez nadbytečného tuku?

Vyzkoušejte těstíčko s cizrnové mouky, které se špetkou černé soli vykouzlí omeletovou příchuť. Vody přidejte o cca 20% více, než je váha mouky (120 ml na 100 g cizrnové mouky). Vytvořte těstíčko, ve kterém květy pořádně namočte. Pánev jen lehce vymažte, jako na palačinky a květ na něj položte, až se vytvoří souvislá plocha podobná omeletě.

Až se začne lehce těsto lehce odlupovat, pomůžeme si lehkým nadzvednutím květu. Přemístíme na talíř, odstřihneme zbylé části a opečeme s další kapkou oleje z opačné strany. Výbornou přílohou jsou vařené brambory se sojanézou a zeleninovou oblohou.

Varianty: místo cizrnové mouky můžete použít Hrašku (verzi na obalování) nebo mouku z červené čočky. Luštěninové mouky zajistí dostatek bílkovin (20 - 25 g na 100 g mouky).

Počet porcí: 
1 porce
Doba přípravy: 
20 minut
Chutnalo vám?: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?