Jáhelník

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Druh jídla: 
Jáhelník
Ingredience: 

1 hrnek jáhel
2 hrnky vody (pro lepší chuť můžeme využít i jablečný mošt)
1 hrnek rostlinného mléka
2 velká jablka
1/2dcl řepkového nebo slunečnicového oleje
půl hrnku různého sušeného ovoce (rozinky, brusinky, pokrájené švestky či meruňky)
1 lžička mleté skořice

Postup: 

Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby - buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou v pečící misce.

Skleněnou zapékací misku zlehka vymažeme kokosovým olejem. Jáhly spaříme horkou vodou a vložíme do misky společně se sušeným ovocem, vodou, rostlinným mlékem a olejem. Pořádně promícháme. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a navrstvíme nahoru.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C hodinu až hodinu a půl. Využít můžeme také remosku, jen v ní není narozdíl od skleněné formy tak snadno vidět, zda už se veškerá voda vstřebala. Až se tak stane, jáhleník je hotov. Necháme jej čtvrthodinku vystydnout a až poté krájíme, aby lépe držel při sobě.

Počet porcí: 
4 porce
Doba přípravy: 
90 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?