Bramboro-dýňové sabdží s rostlinnou jogurtovou omáčkou

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Národní kuchyně: 
Druh jídla: 
Bramboro-dýňové sabdží s rostlinnou jogurtovou omáčkou a orestovanými arašídy
Ingredience: 

1 kg brambor
celá menší nebo půl středně velké dýně hokkaidó
200 ml rostlinného jogurtu
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2cm kousek zázvoru
koření: římský kmín, sypké indické koření (garam masala, kari...)
50g arašídy na porci

Postup: 

Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky (cca o hraně 2cm), osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud nezačnou měkknout (ale musí zůstat pevné). Na kvalitním oleji smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, římský kmín přidáme hned souběžně s cibulí. Až začne zlátnout, přidáme dýni hokkaidó pokrájenou na malé kousky (přibližně stejné velikosti jako brambory), osolíme a restujem za pravidelného míchání několik minut, dokud hokkaidó nezačne měkknout.

Přistrouháme očištěný zázvor, česnek, zamícháme a na závěr zaprášíme indickým kořením (garam masala, kari...). Podlejeme horkou vodou, dusíme zhruba 5 minut, přidáme brambory. Vše zalijeme kelímkem rostlinného jogurtu a mícháme, dokud nebudou brambory a hokkaidó měkké.

Na vedlejší pánvi orestujeme na lžíci oleje arašídy a hlídáme, aby se nepřipálily. Sabdží můžeme jít samostatně, posypané orestovanými arašídy a s čerstvou zeleninou nebo s přílohovou rýží (basmati, jasmínová).

Počet porcí: 
3-4
Doba přípravy: 
30 minut
Chutnalo vám?: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V živém online kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o důležitou teorii i praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zkušenosti z 12 let mé veganské praxe se můžete ptát přímo z pohodlí svého domova. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?