Boršč z červené řepy

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Boršč z červené řepy
Ingredience: 

2 velké cibule
2 nakrájené mrkve
3 větší brambory, nakrájené na kostky
200g kysané červené řepy
1,5 l vody
olej, sůl, kmín

Postup: 

Boršč pochází z Ukrajiny, rozšířil se ale také do dalších slovanských zemí. Má dnes mnoho variant. My si ukážeme boršč bez masa, za to s kysanou červenou řepou, která dá polévce ten správný šmrnc.

Jak řepu zfermentujeme? Očistíme si a oloupeme si řepy podle velikosti kvasné nádoby. Nastrouháme je nahrubo a prosolíme (na 0,5 kg řepy čajovou lžičku soli). Důkladně umytýma rukama řepu mačkáme, dokud nepustí dostatečné množství šťávy. Počítejte s tím, že budete mít pěkné zbarvené ruce.

Řepu pak napěchujeme do sklenice nebo kvasné nádoby a zalijeme šťávou tak, aby byla celá ponořená. Necháme kvasit při pokojové teplotě 5 - 7 dní (v létě kratší dobu, v zimě delší). Průběžně ochutnáváme čistou vidličkou a až jsme s chutí spokojeni, řepu přemístíme do lednice, kde vydrží i několik týdnů. Tu pak můžeme využít právě na boršč.

Rychlejší, ale méně chutnější alternativou, je použítí čerstvé červené řepy a okyselení polévky octem.

Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobno a v hrnci ji na oleji osmahneme do zlatova. Přidáme mrkev a brambory, krátce je orestujeme, přidáme lžičku kmínu, promícháme a necháme jej rozvonět. Přidáme červenou řepu a zalijeme vše jeden a půl litrem horké vody. Vaříme zhruba půl hodiny. Nejlépe boršč chutná odleželý alespoň půl dne. Zjemnit ho můžete (rostlinnou) kysanou smetanou či jogurtem.

Počet porcí: 
3-4 porce
Doba přípravy: 
40 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?