Kuskus není jen rychlá příloha. Vyzkoušejte ho na sladko, zapečený nebo v salátu

kuskus

Tato netradiční těstovina původně pochází ze severoafrické kuchyně, kde tvoří jednu ze stálic jídelníčku. Ale dnes už je kuskus rozšířený po celém světě a díky snadné přípravě a poměrně neutrální chuti se stal i poměrně oblíbeným. Vyzkoušeli jste už zeleninový kuskus nebo některou ze sladkých variant?

Střípky z historie

O historii kuskusu toho příliš nevíme. Už jsem zmínila, že kuskus pochází ze severní Afriky, a právě odtud se postupně dostával do celého světa. Svůj podíl na tom mají tamější přistěhovalci, kteří sebou přiváželi svou kulturu a samozřejmě i národní pokrmy. Po 2. světové válce se stejným způsobem dostal do Izraele, kde si ho natolik oblíbili, že se kuskus stal součástí místní národní kuchyně.

Výroba kuskusu

Kuskus se vyrábí z pšenice, ječmene nebo prosa. Výroba kuskusu se postupem času výrazně zjednodušila. Ve své domovině se vyráběl, a mimochodem stále vyrábí, z pšeničné krupice, která se rozprostře na slunné místo, postříká vodou se solí a dlaněmi se rozdrobí na malé kuličky. Potom se krupice přebere, ty nejmenší kuličky se odstraní a celý proces se opakuje, a to až do doby, dokud se nezačnou tvořit zrníčka. Jakmile je hotovo, nechá se kuskus usušit na sluníčku, čímž vydrží dlouhé skladování. Celý proces je tradiční a je považován téměř za rituál. V Africe se k výrobě využívá celozrnná pšenice, u nás je oblíbená hlavně semolina.

Vzhledem k masové produkci po celém světě se proces výroby zjednodušil. V obchodech tak zakoupíte téměř výhradně pouze instantní produkt, který se jednoduše zalije teplou vodou a během pár minut nabobtná. Výroba je stejná jako u všech instantních potravin z mouky. Je tedy na místě si připomenout, že tímto procesem přichází o značnou část cenných látek.

Nutriční vlastnosti

Kuskus je velmi výživný, protože obsahuje spoustu sacharidů, vlákniny a také menší podíl bílkovin. Dominuje také vápník, železo, fosfor a z vitamínů především E a skupina vitamínů B. Díky tomu rychle dodá energii a zároveň zasytí. Přitom je ale lehký a snadno stravitelný.

Samozřejmě záleží na vstupní obilovině. Semolinový kuskus obsahuje největší množství sacharidů, ale v ostatních složkách je pozadu. Srovnatelné množství sacharidů má i ječný kuskus, ovšem ten má oproti svému konkurentovi mnohem větší podíl bílkovin a je tudíž vhodnější volbou. Naopak nejmenší množství sacharidů obsahuje kuskus z celozrnné pšenice, ale bohužel nemá tak vysoké množství bílkovin. Lze je ale snadno doplnit přidáním vhodné suroviny, například luštěnin.

Jak uvařit kuskus?

Jak už bylo řečeno, příprava kuskusu je velmi snadná. Stačí ho zalít teplou vodou v netradičním poměru 1:1,15, přidat lžičku oleje a nechat přibližně 5 až 7 minut odstát pod pokličkou. Poměr je velmi důležitý, protože málo vody způsobí, že některé kuličky budou tvrdší, a naopak víc vody znemožní, aby byl kuskus načechraný. Bude spíše připomínat kaši.

Dále už pokračujeme podle receptu, který si vybereme. Určitě vyzkoušejte kuskus se zeleninou, na sladko nebo některý z mnoha salátů. Věřím, že si tuto netradiční těstovinu oblíbíte také.

Kuskus s hlívou ústřičnou

Recepty z kuskusu

Receptů z kuskusu je opravdu velké množství. Už proto, že ho lze použít všude tam, kam byste jinak přidali rýži, bulgur, ale i kroupy. Jde sice o druh těstovin, svými výživovými vlastnostmi se jim podobá, ale jinak kuskus zařazujeme do stejné kategorie jako zmíněné přílohy.

Zeleninový kuskus

Prvním receptem, který rozhodně stojí za zkoušku, je kuskus se zeleninou. Je nesmírně snadný, lehký, a přitom dostatečně zasytí. Já ho volím k večeři a v letních dnech i k obědu. Zeleninu obměňuji a snažím se vždy používat sezónní.

Ingredience

  • 1 hrnek kuskusu
  • voda, nebo zeleninový vývar (v poměru 1:1,15)
  • 1 střední cuketa
  • 2 papriky
  • 1 menší pórek
  • další zelenina dle chuti a úrody (rajčata, lilek, brokolice,…)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvé koření (bazalka, tymián, rozmarýn,...)

Samotný kuskus nasypeme do mísy a zalijeme odpovídajícím množstvím vody nebo zeleninového vývaru. Přidáme lžičku oleje a necháme pod pokličkou 5 až 7 minut. Po uplynutí doby vidličkou promícháme a pustíme se do přípravy zeleniny. Cuketu, pórek, lilek nebo brokolici tepelně upravíme, například rajčata ale přidáváme raději syrová. Na trošce oleje zeleninu orestujeme a necháme dusit do změknutí. Na závěr kuskus smícháme s připravenou zeleninou, přidáme čerstvé bylinky, osolíme a můžeme podávat.

Další slané variace kuskusu

Až vás tento recept omrzí a budete chtít změnu, vyzkoušejte i rychlý kuskus s tempehem nebo kuskus s hlívou ústřičnou. Kuskusem můžete také nahradit bulgur v tradičním receptu na tabouleh.

Kuskus na sladko

Obvykle připravujeme těstoviny se zeleninou, bulgur jakbysmet, ale kuskus je přeci jen něco mezi a na sladko chutná až překvapivě dobře. K přípravě můžete využít sezónní ovoce, někdy sáhnout i po nějakém tom tropickém druhu.

Sladký kuskus trochu připomíná jáhlový nákyp, ale jeho příprava je mnohem rychlejší.

Kuskus s jablky a rozinkami

Ovoce můžete samozřejmě měnit podle své chuti a momentálních zásob. Mně osobně nejvíce chutná právě tato kombinace.

Ingredience

  • 100 g kuskusu
  • rostlinné mléko v poměru 1:2 (nejlépe se hodí jakékoli oříškové)
  • javorový sirup
  • rozinky
  • skořice
  • jablka

Kuskus nejprve připravíme obvyklým způsobem, pouze poměr se trochu liší. Už do základu přidáme rozinky, které díky tomu stihnou změknout. Po 5 až 7 minutách vidličkou promícháme a přidáme javorový sirup a nakrájená jablka. Když mám víc času, nakrájená jablka na troše Alsanu a javorového sirupu nechám změknout na pánvi a teprve potom přidám do kuskusu. Na závěr zasypu skořicí a je z toho výborná víkendová snídaně.

Zapečený kuskus se špenátem

Kuskus můžete nechat zapéct, ať už ho připravujete naslano i na sladko. Získá tím zase trochu jinou chuť. Skládá se jen z pár snadno dostupných ingrediencí a příprava je velmi snadná. Hotový pokrm potom zasytí na několik hodin a navíc zásobuje tělo celou řadou vitamínů.

Ingredience

  • 1 hrnek kuskusu
  • krájená rajčata (čerstvá, nebo v plechovce)
  • pořádná hrst čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • jarní cibulka

Tentokrát nezačínáme s přípravou kuskusu, ale pustíme se do zeleniny. Jarní cibulku nakrájíme na malé kousky a krátce osmahneme. Přidáme čerstvý špenát a necháme pár minut pod pokličkou. Potom přijdou na řadu ještě nakrájená rajčata a nastrouhaný česnek. Teprve nyní přidáme kuskus v sypké podobě. Směs důkladně promícháme a vložíme do zapékací mísy.

V troubě pečeme na 180 °C asi 30 minut. Není potřeba přidávat vodu nebo vývar. Na vrch můžeme přidat ještě rostlinný sýr. A pokud vám tato úprava zachutná, vyzkoušejte také zapečený kuskus s cuketou, rajčaty a uzeným tofu.

Kuskusový nákyp s „tvarohem“

Tento recept spíše připomíná koláč, nicméně je zdravý, výživný, a tak ho raději nazývejme nákypem a s chutí si ho dejme k obědu.

Ingredience

  • 200 g kuskusu
  • 370 ml rostlinného mléka
  • 2 balení bílého tofu
  • citron
  • vanilková hraška
  • 2 vanilkové cukry
  • 750 g jablek
  • hrst ořechů
  • skořice
  • javorový sirup

Nejprve začneme přípravou „tvarohu“, protože potřebuje chvíli uležet. Tofu rozmixujeme spolu se šťávou z půlky citronu a necháme alespoň půl hodiny v lednici. Když ho připravíte předchozí večer, bude ještě lepší.

Potom se vrhneme na přípravu kuskusu. Ten zalijeme rostlinným mlékem, ale necháme si 50 ml na později. Kuskus bude standardně trvat 5 až 7 minut. Mezitím můžeme vytáhnout z lednice tofu, přidat k němu vanilkový cukr, zbylé rostlinné mléko a klidně i kůru z citronu. Tvaroh potom smícháme s hotovým kuskusem a přidáme lžíci vanilkové hrašky, kterou můžete předem krátce povařit.

Polovinu hotové směsi přemístíme do zapékací mísy, poklademe nastrouhanými jablky smíchanými se skořicí, ořechy a javorovým sirupem, navrch rozetřeme druhou půlku kuskusu a dáme péct na 30 až 40 minut na 180 °C.

Tagy: 
publikováno: 08.09.2020 07:11   napsal/a: Alena Teclová
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?