Dýně hokaido se nemusí loupat a ozvláštní slaná i sladká jídla

veganství » Zelenina » Dýně hokaido

Dýně hokaido

Kolem dýně hokaido se vznáší zvláštní mlha, která ji zahaluje do jakéhosi tajemného hávu, kvůli kterému si hodně lidí drží od hokaido odstup. A kvůli čemu? Není tak běžně zastoupená v našich jídelníčcích, není moc používaná v restauracích, dělá dojem, že s ní bude hodně práce, že je složitá na přípravu… My ale víme, že to tak není a taky víme o řadě jejich dobrých vlastností, které z ní dělají královnu podzimu. Pojďme se tedy s dýní hokaido blíže seznámit!

Odkud přišla?

Jak už název napovídá, dýně hokaido pochází z japonského ostrova Hokkaidó, odkud se rozšířila do Ameriky. Díky její odolnosti a téměř nulovým nárokům na speciální uskladňování, se spolu s ostatními dýněmi a tykvemi stala oblíbeným jídlem námořníků, díky kterým se pak postupně rozšířila do celého světa. O tom, že se jedná o velmi ceněnou plodinu, svědčí také to, že dýně hokaido a ostatní tykve byly používány jako platidlo.

Obsah živin

Velkou předností hokaido je její nízký energetický obsah a naopak vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Není žádnou náhodou, že hokaidová sezóna startuje na podzim, jelikož tato dýně prohřívá organismus a v kombinaci s pohankou je ideálním obědem pro chladné dny. Dýně hokaido je bohatá na draslík, který je hlavním zajišťovatelem správné funkce svalové a nervové soustavy a svými účinky efektivně pečuje o naše srdce.

Hokaido v sobě ukrývá také vysoké množství vitamínů B, a to konkrétně B1, který je důležitý pro štěpení cukrů a tuků v těle. Zásoba vitamínů B1 se neukládá, vystačí zhruba na necelý týden a proto je důležité jej pravidelně doplňovat. Dále pak B2, který udržuje v dobré kondici naše oči a kůži. V neposlední řadě pak také vitamín B3, jehož přínosem je snížení únavy a eliminace jak fyzického, tak psychického vyčerpání. Vysoký podíl v hokaidu tvoří také betakaroten, jenž chrání naši pokožku před nepříznivými vlivy UV záření a jejím stárnutím.

Dýňová polévka

Hokaidové vychytávky

Počáteční podezření, že s dýní hokaido je příliš práce, se velice rychle rozplyne. Na rozdíl od jiných druhů dýní, dýni hokaido se nemusí loupat její vrchní vrstva. Stačí ji pořádně umýt a může se zpracovávat i se slupkou. Ta během tepelné úpravy krásně změkne a pokud dýni chcete třeba následně rozmixovat, bez problému se to podaří i včetně rozmixování slupky bez zůstatku jakéhokoliv tuhého kousku.

Dýně hokaido je také vhodná k zamražení a pozdějšímu okamžitému využití pro vaření. Stačí si dýni umýt, nakrájet a nadávkovat do sáčků dle požadovaných porcí a následně zamrazit. Mít takhle připravenou porci dýni je velmi praktické a obzvláště potěšující je i fakt, že dýně zamražením žádnou chuťovou kvalitu neztrácí. Jen je potřeba dbát na to, aby byla do sáčku vkládaná suchá bez přítomnosti kapek vody.

Ať už dýni hokaido kupujete od farmáře, v obchodě nebo si jej sami pěstujete, vždy se podívejte na její stopku. Stopka je u zralého a zdravého hokaida tvrdá a suchá. Navíc celou dýni zakonzervuje a můžete ji tak mít uloženou několik týdnů. Naopak dýně s ulomenou slupkou se rychle zkazí.

Čarujeme v kuchyni

O tom, že čarování s touto dýní není žádná nadsázka, nás přesvědčí rozmanitost jejího použití. Tato potravina nabízí snad nejširší možný výběr druhů dobrot, které z ní můžete vykouzlit. Nejznámějším zpracováním je polévka z dýně hokaido , bez které by už snad podzim nebyl správným podzimem. Vaří se doma, vaří se ve školách, vaří se v restauracích i na svatbách. Je na ní spousta rozmanitých receptů a postupů přípravy. Všechny však spojuje jedno: polévka hokaido je jemná, hladká a zahřeje.

Pokud si potrpíte na výživově hodnotné jídlo bez dlouhé přípravy, je tady pečená dýně hokaido. Hodí se na oběd i na večeři, hodí se k bramborové kaši i k rýži. Navíc díky specifické chuti samotné dýně není potřeba složitých a tajných receptů na dochucení a chutný výsledek je zaručen i s minimem koření.

Dýně hokaido recepty zpestří jak barevně, tak chuťově. Využívat lze jako hlavní surovinu, na které postavíte základ receptu, nebo jako vedlejší doplnění jiného receptu. Méně známou inspirací může být například dýňové jáhloto, přidání hokaida k bramborům do přílohové kaše nebo nudle soba s dýňovou omáčkou a tempehem.

Cizrnové kari s dýní hokaido

Další recepty z dýně hokaido

Dobrou zprávou je, že recepty z dýně hokaido nekončí u teplé kuchyně. Výborná je z ní například pomazánka, smoothie nebo hokaido hummus. Milovníci čaje si pochvalují také hokaidový čaj a připravit z ní lze i osvěžující limonádu.

Hokaido smoothie

Hokaidové smoothie obsahuje několik silných bojovníků pro posílení imunity. Je v něm také dost prostoru na zahrnutí vlastní fantazie a doladění si receptu podle toho, jaké chutě kdo preferuje. Vytvořit si ho můžete podle tohoto receptu:

  • půl menší dýně hokaido
  • 1 větší banán
  • půl mrkve
  • 1 pomeranč
  • špetka skořice
  • kousek zázvoru
  • voda

Hokaido umyjeme a očistíme od semínek, nakrájíme na malé kostičky a přidáme nakrájený banán, pomeranč, mrkev a zázvor. Vodu dolijeme dle požadované hustoty a rozmixujeme. Poté přidáme skořici a podle chuti můžeme obohatit o datlový sirup, kokosové mléko nebo kardamom. Opět promixujeme na nižší stupeň a máme hotovo.

Pomazánka z červené řepy / dýně hokkaidó

  • 1 menší dýně hokaido
  • 1 lžíce tahini – sezamové pasty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, volitelně citrónová šťáva

Dýni hokaido omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící jádra. Pokrájíme ji na měsíčky. Posolíme a ještě zakápneme olejem. Pečeme asi 25 – 30 minut v remosce nebo troubě na 180 °C, dokud není dýně měkká. Přemístíme ji do mixéru, přidáme olivový olej, česnek, trochu pepře, tahini a šťávu z citronu a rozmixujeme. Ochutnáme a případně ještě jemně dochutíme. Výborná je teplá na čerstvém pečivu, jinak ji necháme vychladit. V lednici vydrží 2-3 dny.

Dezert, prosím!

Pokud si rádi pochutnáte na něčem sladkém, možná vás napadla otázka, jestli nabízí hokaido recepty jen na slaný způsob. Potěšujícím zjištěním je, že ne. Existuje celá řada sladkých hokaidových dobrot, které jsou však přehlížené a ne moc známé. Dýni hokaido můžete nastrouhat a přidat do těsta na palačinky nebo do bábovky. Vytvořit z ní můžete buchtu s dvoubarevným efektem, díky kterému si hokaido oblíbí i lidé, kteří si myslí, že dýně nemají rádi.

Díky oranžové barvě se sladké recepty z dýně hokaido hodí na dětské oslavy. Stačí přidat pyré z dýně hokaido do těsta na muffiny nebo dort. A pokud je někdo z vašeho okolí nadšeným milovníkem zajímavých variant jinak obyčejných receptů, hokaido cheesecake mu jistě bude příjemným překvapením.

Jelikož je hokaido nenáročné na pěstování a rodí se v hojných úrodách, vhodným způsobem zpracování většího množství této dýně může být hokaido marmeláda nebo kousky kandované dýně hokaido.

publikováno: 04. 09. 2023   napsal/a: Natálie Hrubá

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗V kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?