Články

Vegetariánství

Vegetariánství

27. 12. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Vegetariánství je způsob stravování, kdy se jedinec vzdává konzumace masa a masných výrobků (včetně např. sádla či želatiny), motivovaný myšlenkou nezabíjet živé tvory pro lidskou obživu.

Robi plátky

Robi

05. 12. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Robi (neboli ROstliná lkovina) patří společně se seitanem a Klasem mezi alternativy masa na bázi obilovin. Je vhodné nejen pro vegetariány a vegany, ale také ty, kteří chtějí ozdravit svůj jídelníček nebo zhubnout.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Pistácie

Pistácie

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Pistácie mají méně kalorií než ostatní oříšky a k tomu obsahují vitamíny E a K. Nejčastěji prodávají pražené a solené, koupit ale můžete naturální verzi. Vyrábí se z nich také výborná zmrzlina, nebo se objevují jako posyp sladkých i slaných dezertů.

Para ořechy

Para ořechy

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Para ořechy jsou velmi kalorické, patří mezi nejtučnější ořechy. Nejzajímavější jsou obsahem selenu. Ten je však větších koncentracích toxický, takže pro para ořechy platí zásada často, ale menší množství.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového, příbuzného našich ořešáků. Patři mezi nejtučnější ořechy, kromě tradičního využití do vloček, kaší a müsli je můžete upotřebit také v ořechových burgerech nebo zapečené se zeleninou.

Seitan

Seitan

12. 04. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Seitan je pšeničný lepek, cenná rostlinná bílkovina. Pšenice jí obsahuje zhruba 10 procent. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný.

Gary Yourofsky

Veganské filmy

10. 04. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Filmy Veganství

Projev aktivisty Garyho Yourofského o veganství a právech zvířat z roku 2010 má jenom v češtině čtvrt miliónu shlédnutí. Garyho argumenty jsou velmi působivé a u nemála osob v mém okolí to bylo právě tohle video, které je inspirovalo přejít na veganskou stravu.