Německý šéfkuchař Jérome Eckmeier sesbíral pro svou kuchařku stovku jídel, mezi kterými nechybí polévky, saláty, svačiny, pestrá paleta hlavních jídel ani dezerty. Všechny recepty jsou doprovázené lákavými fotkami a jsou 100% veganské.
Kokosový olej – rozplývá se na jazyku, klouže po kůži, čistí zuby
Je skvělý na výrobu raw krémů i pro smažení, výborně se hodí místo běžného tělového krému, na čištění zubů, jako masážní olej nebo jako lubrikant. Kokosový olej je všestranná surovina, která by u vás doma neměla chybět.
Guláš, plněné tortily, svíčková nebo “čína” – 9 tipů na recepty ze seitanu
Seitan je tvárná surovina, kterou je při správném dochucení a troše kuchařské fantazie možné připravit na spousty způsobů. Třeba do gulášů, omáček, špízů, na nudličky do „číny“, zkrátka vařit, dusit, péct či smažit.
Smoothies: zelený sladký eintopf plný vitaminů a minerálů
Červená čočka se nemusí namáčet. Připravíte z ní dhál, polévku i omáčku
Nemusí se dopředu namáčet, je hotová do 15 minut a příliš nenadýmá. Obsahuje mnoho bílkovin i minerálních vláken. Řeč je o červené čočce, která je díky své rychlé přípravě ideálním adeptem na vašeho kuchařského parťáka.
Spirulina
Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku).
Lichořeřišnice
Lichořeřišnice je známá především jako přírodní antibiotikum. Má silné léčivé účinky a zároveň narozdíl od průmyslových léčiv podobného typu je ohleduplná k mikroflóře zažívacího traktu.
Vaříme a pečeme pro vegany
Sehnatelné ingredience, vyvážené spojení osvědčeného a nového a atraktivní fotky. To jsou některé z důvodů, proč útlé knížky Vaříme pro vegany, Pečeme pro vegany a Smoothies z nakladatelství Vašut stojí za vaši pozornost.
Maca
Maca patří mezi kořenovou zeleninu, příbuznou tuřínu. Nutričně je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky jako vápník, hořčík, měď, železo a zinek. Oceňován je její povzbuzující vliv na vytrvalost a vitalitu.
5 nejlepších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin
Tuky tvořící mastné kyseliny patří mezi esenciální, tedy pro tělo nezbytné živiny. Které druhy rostlinných tučných potravin je při veganské stravě vhodné konzumovat a které je naopak doporučeno omezit či se jim vyhnout? Udělejte si přehled v rostlinných tucích!
Rok a půl s mixérem G21 Perfect Smoothie Vitality
Mixér používá skoro každý den. Před rokem a půl jsem povýšil z levné Ety na G21 Perfect Smoothie Vitality. Přečtěte si mé zkušenosti s používáním tohoto výkonného mixéru i pár tipů, na co jej používám nejčastěji.
Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy
🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzuGoji
V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské, známé pod názvem goji, již po staletí. Jsou využívány zejména jako doplněk stravy nebo se připravují v podobě čaje.
Rakytník
Chutově jsou plody rakytníku dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. Podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech a kožních problémech.
Zeleninový bujón
Hořčičné semínko
Hořčičná semínka obsahují vitaminy A, C a K a také důležité minerály, jako je vápník, zinek, mangan, měď, selen nebo železo. Díky přítomnosti zdraví prospěšných glykosidů příznivě působí na trávení.
Rostlinná mléka – zásobárna plná vitaminů a minerálů
Na trhu je dnes k dostání celé řada rostlinných mlék v tetrapackových krabicích i sušeném stavu. Zdravé a čerstvé nápoje ze zrn, semínek a ořechů lze ale snadno vyrobit s pomocí mixéru a sítka i ve vaší domácí kuchyni.
Černá sůl Kala Namak
Černá sůl je druhem himalájské soli s výraznějším obsahem siřičitých složek. Mezi vegany je proto oblíbená jako dochucovadlo evokující chuť vajec v tofíčkách, bezvaječném leču nebo cizrnové omeletě.
Echinacea
Třapatka nachová, známá spíše jako echinacea, je vyhlášená coby přírodní antibiotikum, působí proti infekcím a podporuje imunitu. Kořeny mají pro změnu vysoké koncentrace esenciálních olejů.
Agar-agar
Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině. Získává se vařením červené mořské řasy tengusa a posléze chlazením gelu, až ztuhne na pevnou konzistenci. Hodí se na výrobu rostlinných želé, ale také slaných aspoků nebo tlačenky.