Články

Spirulina

Spirulina

28. 02. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku).

Vaříme a pečeme pro vegany

Vaříme a pečeme pro vegany

05. 01. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Knihy Recenze

Sehnatelné ingredience, vyvážené spojení osvědčeného a nového a atraktivní fotky. To jsou některé z důvodů, proč útlé knížky Vaříme pro vegany, Pečeme pro vegany a Smoothies z nakladatelství Vašut stojí za vaši pozornost.

Maca

Maca

31. 12. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Maca patří mezi kořenovou zeleninu, příbuznou tuřínu. Nutričně je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky jako vápník, hořčík, měď, železo a zinek. Oceňován je její povzbuzující vliv na vytrvalost a vitalitu.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Goji

Goji

25. 11. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské, známé pod názvem goji, již po staletí. Jsou využívány zejména jako doplněk stravy nebo se připravují v podobě čaje.

Rakytník řešetlákový

Rakytník

22. 10. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Chutově jsou plody rakytníku dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. Podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech a kožních problémech.

zeleninovy-bujon.jpg

Zeleninový bujón

12. 10. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny
Poctivý zeleninový vývar sice nenahradí, ale vedle soli a sojových omáček Shoyu a Tamari patří kvalitní zeleninový bujón mezi základní dochucovadla veganské kuchyně. Kvalitním myslím především bez glutamátu a jiných zvýrazňovačů chuti.
Hořčičné semínko

Hořčičné semínko

26. 09. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Hořčičná semínka obsahují vitaminy A, C a K a také důležité minerály, jako je vápník, zinek, mangan, měď, selen nebo železo. Díky přítomnosti zdraví prospěšných glykosidů příznivě působí na trávení.

Echinacea

Echinacea

29. 07. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Třapatka nachová, známá spíše jako echinacea, je vyhlášená coby přírodní antibiotikum, působí proti infekcím a podporuje imunitu. Kořeny mají pro změnu vysoké koncentrace esenciálních olejů.

Agar-agar

Agar-agar

10. 07. 2017   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Agar-agar je rostlinná alternativa k želatině. Získává se vařením červené mořské řasy tengusa a posléze chlazením gelu, až ztuhne na pevnou konzistenci. Hodí se na výrobu rostlinných želé, ale také slaných aspoků nebo tlačenky.