Vlašské ořechy

vlassky-orech.jpg
03. 04. 2016   Pavel Ovesný   Potraviny

Vlašské ořechy jsou jako jediné ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jsou přísadou do různého cukroví, využít se dají i ve slané kuchyni: namočte je společně se sušenými rajčata a poté nahrubo rozmixujte a použijte jako boloňskou omáčku na špagety.

Vegetariánství

Vegetariánství
27. 12. 2014   Pavel Ovesný   Potraviny

Vegetariánství je způsob stravování, kdy se jedinec vzdává konzumace masa a masných výrobků (včetně např. sádla či želatiny), motivovaný myšlenkou nezabíjet živé tvory pro lidskou obživu.

Robi

Robi plátky
05. 12. 2014   Pavel Ovesný   Potraviny

Robi (neboli ROstliná lkovina) patří společně se seitanem a Klasem mezi alternativy masa na bázi obilovin. Je vhodné nejen pro vegetariány a vegany, ale také ty, kteří chtějí ozdravit svůj jídelníček nebo zhubnout.

Pistácie

Pistácie

Pistácie mají méně kalorií než ostatní oříšky a k tomu obsahují vitamíny E a K. Nejčastěji prodávají pražené a solené, koupit ale můžete naturální verzi. Vyrábí se z nich také výborná zmrzlina, nebo se objevují jako posyp sladkých i slaných dezertů.

Para ořechy

Para ořechy

Para ořechy jsou velmi kalorické, patří mezi nejtučnější ořechy. Nejzajímavější jsou obsahem selenu. Ten je však větších koncentracích toxický, takže pro para ořechy platí zásada často, ale menší množství.