Sezamové semínko se můžete pochlubit řadou minerálů. Hlavně má ale všestranné použití, jak přímo, tak ve formě semínkového másla tahini, ochucovadla gomasio nebo dobrot jako jsou chalva či baklava.
Vitariánství
Irský mech
Tempeh
Upravený tempeh je možné použít podle fantazie do těstovin, rizot, výborný je zapečený s bramborami nebo podušený s houbami. Pokrájený na tenké plátky a osmažený do křupava poslouží jako alternativa slaniny, marinovaný v sladko-pálivé omáčce je výbornou náplní do do burgerů.
Jděte s jídlem na trhy, je to k nezaplacení, radí Naše kaše
Jana a David z Naše kaše jsou sympaťáci na první pohled. Už několik let vaří obilné kaše a luštěninové pomazánky, které jsou bezlepkové a veganské. Povídal jsem si s nimi o jejich začátcích, co to obnáší připravit 1000 porcí týdně nebo jak se zúčastnili mistrovství ve vaření ovesné kaše.
Shitake
10 tipů pro kuchyň bez odpadu
I v Česku už se rozšiřují řady těch, kteří místo recyklace zastávají heslo “nejlepší obal je ten, který nevznikne”. Martina z projektu Love Your Home, kde se věnuje workshopům nebo šití znovupoužitelných pytlíků, se s námi podělila o deset tipů, jak u sebe doma začít s prvními kroky k “zero waste”.
Mladý ječmen
Luštěniny ve veganské stravě
Přes výživovou prospěšnost luštěnin jich sní průměrný Čech jen okolo 2,5 kg za rok. Zato u veganů či veganek to bude jistě i několik desítek kilogramů. Pojďme se podívat na rychlý průlet tím, co všechno je možné připravit z čočky, hrachu, cizrny či soji a sojových výrobků.
8 tipů, kam použít lahůdkové droždí
Lahůdkové droždí bych mohl kupovat po kýblech – doma se mi po něm většinou jenom zapráší. Tyto vločky mají příjemnou sladkoslanou chuť a kromě dochucení se dají použít i zahušťování – zvláště v omáčkách umí udělat doslova smetanový feeling.
Bláznivá sexy dieta – veganství s lehkostí a vtipem
Nezalekněte se nešikovně přeloženého titulu knížky – Bláznivá sexy dieta je čtivě napsaný a celostně pojatý průvodce, jak se k rostlinné stravě postavit čelem s odborným gruntem a zároveň nadhledem a lehkostí.
Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy
🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzuÚtlou knížku Veganův průvodce můžete vzít sebou i na nákupy
Výčet rostlinných alternativ vajec, mléka, sýrů a masa, rady jak si sestavit jídelníček, ale také seznamy vegan-friendly mlsání, drogerie nebo kosmetiky. To a ještě více najdete v brožuře Veganův průvodce.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou jako jediné ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jsou přísadou do různého cukroví, využít se dají i ve slané kuchyni: namočte je společně se sušenými rajčata a poté nahrubo rozmixujte a použijte jako boloňskou omáčku na špagety.
Stres a strava aneb Proč nestačí jíst zdravé potraviny
Relaxace, kvalita, pozornost, rytmus, potěšení, myšlenka, příběh a posvátno. To je osm elementů, které pomahají ze zdravého jídla vytěžit maximum – lépe trávit, spalovat kalorie i budovat svalovou hmotu.
Jaký je rozdíl rozdíl mezi veganem a vegetariánem?
Vegetariánsví. Veganství. Vitariánství. Nezasvěcenému možná zní tato slova podobně. A jaký je mezi nimi rozdíl? Jak se liší jídelníčky vyznavačů těchto alternativní (nejen) stravovacích stylů.
Konopné semínko
Konopné semínko obsahuje zhruba 34% bílkovin, 44% tuků a 12% sacharidů. Je také výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Z minerálních látek oplývá množstvím vápníku a železa, fosforu, hořčíku, zinku, mědi a manganu.
Grapefruit
Mixér ninja ve fotografiích: smoothie, pomazánky, tatarák a spol.
Sladkosti ze sezamu, paštiku s kešu ořechy, hořkosladké raw kuličky a další jídla a pamlsky jsme společně připravovali na workshopu Mixér ninja. Navrch jsem přidal fígly, jak snadno namáčet a klíčit. Prohlédněte si z něj fotky.