Pistácie

Pistácie

Pistácie jsou plodem stromu řečíku pistáciového, pocházejícího z oblastní střední Asie a Blízkého Východu. Tento strom dorůstá obvykle jen do 5 – 6 metrů výšky, ale může se dožít i stovek let. Oříšky na něm rostou v trsech, z jednoho stromu je možné sklidit i okolo 50 kilogramů. Mezi největší producenty pistáciových oříšků v současnosti patří Írán, Spojené státy, Turecko, Čína a Sýrie.

Jak jsou na tom pistácie výživově? Velmi dobře. Ve 100 gramů je zastoupeno okolo 20 procent bílkovin, 17 procent sacharidů a 49 procent tuku (tvořených především mononenasycenými mastnými kyselinami). Obsahuje také vitaminy A, B6, C, E a K a minerální látky jako vápník, fosfor nebo horčík.

Pistáciové ořechy se nejčastěji prodávají pražené a solené, koupit ale můžete nepraženou a nesolenou verzi. Podobně jako u jiných ořechů je k sehnání také pistáciová mouka nebo máslo. Vyrábí se z nich také výborná zmrzlina, nebo se objevují jako posyp sladkých i slaných dezertů, jako je turecký med, chalva a podobně. V kuchyni je můžete využít především do snídaňových kaší, müsli, na zpestření salátů a zkusit z nich můžete také rostlinný sýr výrazné zelené barvy.

Kupte si pistáciové oříšky v eshopu Grizly.cz.

Tagy: Ořechy Pistácie   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Para ořechy

Para ořechy
Pavel Ovesný   19. 04. 2014   Potraviny
Para ořechy jsou velmi kalorické, patří mezi nejtučnější ořechy. Nejzajímavější jsou obsahem selenu. Ten je však větších koncentracích toxický, takže pro para ořechy platí zásada často, ale menší množství.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy
Pavel Ovesný   19. 04. 2014   Potraviny
Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového, příbuzného našich ořešáků. Patři mezi nejtučnější ořechy, kromě tradičního využití do vloček, kaší a müsli je můžete upotřebit také v ořechových burgerech nebo zapečené se zeleninou.