Para ořechy

Para ořechy

Veganství » Jídelníček » Ořechy a semena » Para ořechy

Para ořechy rostou na juvii ztepilé, jejíž domovinou je Amazonský prales. Tyto mohutné stromy dosahují výšky až 50 metrů a jejich plodech podobných kokosovému ořechu se po rozlousknutí nachází ořechy, občas pojmenované jako brazilské, podle země, odkud se nejčastěji dováží.

Para ořechy jsou velmi kalorické, patří mezi nejtučnější ořechy. Obsahují až 66 procent tuku, z velké většiny tvořený mononenasycené mastné kyseliny. Dále obsahují 14 procent bílkovin a 6 procent sacharidů. Říkáte si, pro výživu žádné extra hodnoty?

Nutričně nejzajímavější je na však para ořeších obsah selenu, který je vůbec nejvyšší ze všech potravin. Protože je však ve vyšších koncentracích toxický, doporučují se konzumovat podle velikosti maximálně 2 až 3 ořechy denně. Z minerálních látek dále obsahují vápník, hořčík, měď, mangan, draslík, železo či zinek, z vitaminů pak především ty ze skupin B nebo vitamin E.

Protože z výše uvedného vyplývá, že para ořechy je vhodnější jíst v malém množství, ale častěji, je nejlepší si dva ořechy nasekat či nadrtit na menší kousky a ty si přidat do kaší, müsli, ovocných či zeleninových salátů nebo různých asijských jídel, jako jsou rýžové nudle nebo curry omáčky.

Kupte si para ořechy v eshopu Grizly.cz.

Tagy: Ořechy Para ořechy   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 17 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Související články

Vlašské ořechy

vlassky-orech.jpg
Pavel Ovesný   03. 04. 2016   Potraviny
Vlašské ořechy jsou jako jediné ořechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jsou přísadou do různého cukroví, využít se dají i ve slané kuchyni: namočte je společně se sušenými rajčata a poté nahrubo rozmixujte a použijte jako boloňskou omáčku na špagety.

Arašídy

Arašídy či také burské oříšky
Pavel Ovesný   25. 02. 2020   Potraviny
Arašídy jsou považovány za ořechy, ale z botanického hlediska se jedná o luštěninu. Mohou se pochlubit 25% bílkovin a zastoupením řady minerálů. Orestované buráky se hodí do kaši a müsli, populární jsou také v kung-pau nebo pad thai.

Lískové ořechy

Lískové ořechy
Pavel Ovesný   25. 12. 2012   Potraviny
Lískové ořechy patří k nejsladším oříškům vůbec, proto jsou často zastoupeny ve sladkém pečivu nebo se z nich vyrábí sladký krém. Z lískových oříšků se také vyrábí nápoj, který se hodí např. k přípravě müsli nebo kaší. Lisuje se z nich také olej, dříve se poměrně často vyráběl i u nás.