Kdo by grilování nemiloval? A možnosti jsou dnes široké také v čistě rostlinné variantě. Držet se nemusíte jen zeleninových špízů, ke koupi jsou kromě seitanu a tempehu také rostlinné párečky a klobásy. A pro sladkou tečku zkuste i plátky ananasu, broskve či banánu.
6 receptů a spousta další tipů na zdravé veganské svačiny pro děti ale i dospělé
Někteří vůbec nesvačí, jiní si vystačí s kouskem ovoce. A pro ty ostatní je tu svačinový speciál, plný tipů na zdravé svačiny. Mimo jiné se můžete inspirovat recepty na domácí müsli tyčinky, granolu, jáhlový koláč nebo pomazánky.
Chřest v polévce i na grilu. Víte, proč jej vařit na stojato?
Škodná pro zahrádkáře, vítaná pro bylinkáře. Pampeliška je jedlá od kořene po květy
Znají ji všichni, její dary však využívá málokdo. Pampeliška byla pro organismus od pradávna ceněnou rostlinou a ani dnes tomu není jinak. V kuchyni využijete její kořen, listy i květ. Přečtete si, jak z ní vyrobíte čaj, kávu, sirup nebo med.
12 potravin, které mi doma nesmí chybět
Které potraviny a suroviny patří mezi favority mých kuchařských zásob? Dopustit nedám třeba na sušená rajčata, houby shitake, semínka a zrníčka ke klíčení. Z dochucovadel pak sojové omáčky Shoyu a Tamari nebo lahůdkové droždí.
Kopřiva je místní superpotravina. Listy využijte na čaj i špenát, semínka na gomasio
Kopřiva je odpradávna součástí lidového léčitelství. I když by ji mnozí zahrádkáři označili spíše za pohromu, vysoký podíl tělu prospěšných látek byl potvrzen mnoha výzkumy. Brzy na jaře se začínají objevovat první malé rostliny a je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody.
10 tipů, jak v kuchyni využít ořechová a semínková másla
Ořechová a semínková másla se mohou pochlubit skvělými nutričními vlastnostmi. Nahraďte jimi olej v pomazánkách a získáte více výživy a méně kalorií. Hodí se i na palačinky, do ovocných salátů nebo na přípravu různých dresingů.
Rostlinná strava je plná benefitů pro lidské zdraví
Multifunkční hrnec DOMO: luštěniny a celozrnné obiloviny zvládne cobydup
Veganské Velikonoce: jak si upéct beránka, vdolky nebo mazanec bez másla a vajec?
Provedeme vás velikonočními tradicemi a jejich etickými alternativami. Můžete si tak bez obav dopřát veganské Jidáše, mazanec či beránka. A máme pro vás tipy na genderově vyváženou koledu, veganskou výzdobu a spoustu dalšího.
10+ způsobů, jak nahradit vejce ve slaných i sladkých jídlech
Luštěninové a obilovinové mouky, lněná nebo chia semínka nebo zralý banán. Nejen tím je možné ve sladkých i slaných receptech možné nahradit vajíčka. Dozvíte se také spoustu konkrétních tipů, jak na bezvaječné knedlíky, omelety nebo lečo.
Ptačinec, česnáček, bršlice či svízel. Víte, jak tyto divoké byliny použít v kuchyni?
Divoké byliny nejsou žádný plevel! Využívali je už naši předci, a to jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Dnes jsou povětšinou mnohem výživnější než běžně prodávané druhy ovoce a zeleniny. Obsahují vitamíny, minerály, ale také něco, kvůli čemu se jim pěstované odrůdy nemohou vyrovnat.
Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Medvědí česnek
Široké aromatické listy medvědího česneku oživí polévky, hodí se pro přípravu pest do těstovin a na posypání pomazánek nebo do špenátu. Působí také jako přírodní antibiotikum a připisuje se mu pozitivní vliv na celou řádu obtíží.
Kurkuma barví kari na žluto. Kam použít mletý prášek a kde se hodí čerstvá?
Kurkuma už je dnes natolik rozšířená, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. Využívá se v kuchyni, ke kosmetickým účelům a tvoří jeden ze základních pilířů Ajurvédy. Pojďme se podívat, jaké má kurkuma účinky, o jakou rostlinu se vlastně jedná a jak ji používat.
Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!
Kupujete si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v supermarketu? Zbytečnost. Domácí nakličování je docela jednoduché a vystačíte si i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně, jako jsou sklenice a cedník.
Vitamin D? Nepodceňujte v zimě jeho doplňování
Jedním z důvodů, proč máme v zimě méně energie a vitality, je nedostatek vitaminu D. Asi víte, že produkují kožní buňky vystavené UV záření ze slunce. Jak si ale poradit v zimních měsících, kdy chodíme zahaleni a slunce je nízko nebo nesvítí vůbec?
Rýžové nudle a papír: umíte si vybrat ty správné na pánev, do polévky či na závitky?
Rýžové nudle nebo rýžový papír se rychle zabydlují i na evropských talířích. Víte, jak správně rozeznat jejich jednotlivé druhy? A znáte vychytávky, jak si s nimi obohatit jídelníček?
Bílkoviny v rostlinném jídelníčku
Zhubněte zdravě a trvale díky rostlinné stravě
Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří bezesporu snaha zhubnout a jíst zdravěji. Přečtěte si, jak s hubnutím začít a docílit, abychom opravdu dosáhli svých cílů.
Vitamín B12, omega-3 nebo železo. Znáte ostře sledované živiny veganské stravy?
Bojíte se o nedostatek bílkovin? Pravděpodobně zbytečně. Jsou to vitamíny B12, D, minerály jako vápník, železo, jód, zinek nebo selen a také omega-3 mastné kyseliny, na co je potřeba si při rostlinném jídelníčku dát pozor. Jaké se jsou jejich vhodné zdroje a které je nutné doplňovat?