Mixér za 15 tisíc? Spoustu muziky uděláte i s podstatně levnějším

mixér ETA

Jaký si koupit domů mixér? Současná vitariánská móda velí k nákupu renomovaných značek Blender nebo Vitamix. Jenže dost možná podobně jakou autor e-mailu, který mi přišel před pár týdny, zrovna taky nemáte po ruce 15 či více tisíc na suprový značkový mixér. Mělo by vám kvůli tomu být kvalitní mixování zapovězeno? Vůbec ne, spoustu muziky můžete udělat i s mnohem levnějšími mašinami.

Pokud jste doposud nemixovali anebo jen zřídka, nemusí být velká investice do přístroje zrovna rozumná. Jako příklad uvádím paralelu s focením: pokud budete chtít začít fotit, nespíš hned nebudete chtít kupovat zrcadlovku za desítky tisíc. Není prostě jednodušší začít mixovat, zjistit, co od toho očekávám a když příjdu na to, že jsem náročnější uživatel, původní mixér někomu věnuju nebo prodám na Aukru a pořídím si vymakanější kousek?

Těsně před loňským NaučmeseFestem, kde jsem měl mít workshop živé stravy, jsem díky faktu, že mi na mém ručním mixéru praskla miska pro nožové sekání, zabrousil do prodejny Eta a stolní kousek Eta Ergo 7011 se stal mojí láskou na první pohled. Za ten zhruba rok, co jej mám, je v zápřahu cca 5x týdne a zatím si vede víc než dobře. Po dobré zkušenosti jsem ho doporučil do několika dalších domácností a i tam funguje podle představ. Příjemně mě pak překvapilo, že lednovém srovnání časopisu D-test obstál v konkurenci mnohem dražších přístrojů slovutnějších značek a s celkovými 68 procenty dokonce vyhrál (video k testu na Stream.cz).

Používám ho hlavně na smoothies, ale díky silnému motoru si hravě poradí i s mákem, sezamovým nebo lněným semínkem, které jeho menší nožový bráška jen bez poskvrny prohání. Docela často jsem v něm sekal také různé druhy oříšků nebo dělal pomazánky. Šikovná je odšroubovatelná spodní hlavice s nožem, díky čemuž se horní skleněná nádoba jednoduše umývá. Výhodou pak v případě značky Eta také dobrá dostupnost náhradních dílů.

Ale abych nebyl jenom pozitivní, Ergo nadělá docela dost hluku (ale nemám příliš srovnání s jinými přístroji) a při mixování semínek zůstane v úzkém hrdle u hlavice sem tam nějaké nerozmixováno. To jsou ale jenom malé vady na kráse, pokud chcete slušný mixér s dobrým poměrem cena/výkon, je Eta Ergo 7011 s pořizovací cenou 1300 – 1500 Kč jasným favoritem.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Pekelně rychlé otáčky a dokonalé nože. Mixéry G21 Perfect Smoothie s nejlepším poměrem cena / výkon široko daleko.

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?