Sapa: atmosféra Vietnamu, ráj exotických chutí a silken tofu za babku

nákup v Sapě

Jak zažít atmosféru Vietnamu a přitom nevytáhnout paty z Prahy? Vyražte na výlet do Sapy. Tahle tržnice, jíž se přezdívá “malá Hanoi“, je opředená řadou legend, na nichž je ovšem většinou jen málo pravdy. Třeba na té, že v jejím podzemí existuje něco jako paralelní svět jako v Kusturicově Undergroundu, kde sedí za šicími stroji stovky švadlen. Sapa je především velkoobchodní tržnicí, ale najdete v ní kromě obchodů také restaurace, kadeřnické salóny, školku a dokonce buddhistický chrám.

Coby vegani můžete kromě netradičního výletního zážitku v Sapě výhodně pořídit čerstvé bylinky, zeleninu (především spousta různých salátů), exotické ovoce, různé asijské speciality (koření, omáčky, řasy, houby), různé netradiční mouky (rýžovou, tapiokovou) a mnoho a mnoho dalšího. Minimálně v jednom z krámků mají také několik polotovarů ze sojového masa – “tmavé hovězí”, “kuřecí” a podobně.

Kudy do Sapy a kde najít ty správné obchůdky? Najdete jí v Praze Libuši, v její těsné blízkosti leží autobusová zastávka Sídliště Písnice (busy tu jezdí z Hájů, Chodova, Kačerova nebo Smíchovského nádraží). Projdete vrátnicí, nenechte se zaskočit opuštěnější částí a pokračujte stále rovně. V zadní části, mezi boční bránou a “chrámem”, najdete několik patrových obchůdků, kde najdete suroviny, o nichž píšu v tomto článku. Obrovský výběr najdete také v Tamdě (tamda.eu), místní obdobě našeho Makra. Nakupuje se tu ale ve velkém, takže počítejte s frontami (pokud máte IČO, můžete si pořídit místní kartu, na kterou dostanete cca 10% slevu).

poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

Pár veganských tipů ke koupi:

– Místní silken tofu, které se tu prodává za 50 korun za kilo. Je ale měkčí, docela se šikne mít na něj větší plastovou krabičku. Jestli chcete, aby vydrželo déle v lednici, každý den měňte vodu a přidejte do ní sůl.

Čerstvý koriandr – za poctivý svazek dáte 15 – 20 korun. Vůbec bylinek a salátů tu mají velký výběr, půlku nespíš vůbec nebudete znát.

Curry pasty – středně velká pixla (400g) stojí 60 korun. Podle zkoumání etikety jsou “vegan košer” červená a zelená, ve žluté jsou sardele. Pálí jako čert.

Kokosové mléko – 400g plechovky stojí okolo běžných 40 korun, ale pokud plánujete větší vaření, mají tu litrovku v tetrapacku za nějakých 60 korun.

– a samozřejmě cokoliv, co seženete ve vietnamských večerkách

Sám jsem byl v Sapě poprvé prostřednictvím Naučmese.cz s průvodkyní Markétou (což můžu určitě doporučit), přidám prostředkovaně a bez nároku na záruku pár postřehů:

– Platí tu právo silnějšího, buďte opatrní, před korzujícími auty si nemůžete být jistí ani na chodníku.

– Nejlepší dny na nakupování jsou úterý nebo středa dopoledne, kdy tu bývá nejméně lidí. Celý areál je ale dost velký a i větší “návštěva” se tu rozptýlí.

– Velká část obchodků nemá ceny, ty jsou smluvní. Údajně je vhodné se nejprve bez předstírání velkého zájmu zeptat, co to stojí a jít si to koupit až za chvíli. Něco na tom bude, sám jsem tak pořídil stejný výrobek o dvacku dráže, než kamarádka, která se touto radou řídila asi o tři minuty dříve. S úspěchem při smlouvání počítejte spíše při větším nákupu.

– Coby vegetariáni nebo vegani se tu ale nejspíš nenajíte. I v tofu se zeleninou bude nejspíš vývar nebo bude smažené na sádle (alespoň takový jsem z toho měl já osobně pocit).

– Zajímavost: v obchůdcích si možná všimnete balíčků s bankovkami dolarů a eur. Ty se pálí v krbu vedle místního chrámu, pošlete je tak svým předkům.

Červenou i žlutou curry pastu a kokosové mléko koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?