Články

Křen

Křen

18. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Křen má silné antibakteriální účinky, pročišťuje dýchací i trávicí soustavu a při nachlazení pomůže s rozpouštěním hlenů. V tradiční medicíně se používá také k obkladům proti revmatismu, otokům a bolestech svalů a kloubů.

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček V online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

Fenykl

16. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Sladký fenykl patří mezi méně známé druhy zeleniny (známější je jeho blízký příbuzný, pěstovaný na semena), a to i přesto, že se dá vypěstovat i u nás. Může se konzumovat syrový i vařený. A přesto, že má sladkou chuť, je velmi dietní, působí příznivě na trávení a zklidnění nervového systému.

Skořice

Skořice

14. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Skořice pochází z Asie, její použití se vesměs zúžilo na kořenění sladkých jídel, přitom ale patří k přírodním lékům s blahodárnými účinky, což potvrzují mnohé výzkumy posledních let. Díky výrazným dezinfekčním a antibiotickým schopnostem se využívá proti nachlazení, kašli a chřipce.

Česnek

Česnek

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Stružky česneku jsou prosyceny silicí obsahující síru – ta je zdrojem jeho léčivých sil, ale má na svědomí nepříjemný zápach z úst po jeho konzumaci. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení.

Hruška

Hruška

26. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Zastoupení hrušek na domácím jídelníčku je podstatně nižší, než tomu bylo před pár desítkami lety. Zastoupení vitaminů není nijak výrazné, převládá provitamin A, vitamin C, vitamin řady B a kyselina listová. Z minerálních látek v hruškách najdeme hodně zinku, dále železo, měď, kobalt, mangan, fluór nebo jód.

Mango

Mango

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Mango má značný obsah vitaminu C, vitaminu E a beta karotenu – základu pro syntézu vitaminu A. Kromě nich obsahuje i řadu vitaminů skupiny B a celou řadu minerálů, jako např. hořčík, zinek, měď, mangan nebo draslík. Mango můžeme jíst syrové nebo v salátech, vyrábějí se z něj džusy, kompoty a ostré omáčky čatní (chutney).

Jablko

Jablko

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Jablko je bezkonkurenčně nejoblíbenější ovoce v České republice – roční spotřeba se pohybuje okolo 25 kg na osobu. Jablka obsahují ovocné kyseliny, pektiny, třísloviny, vonné látky či celulózu. Sladkou složkou jablka je fruktóza.