Seitan je možné koupit už jako hotový výrobek nebo ve formě práškového polotovaru, který se smíchá s vodou. Připravit si seitan doma ale není tak obtížné, tak proč to nevyzkoušet?
Jarní menu Chudého vegosaura: rawburgříky, květinový sálát, kopřivová omáčka
Jaro už konečně otevřelo vrátka a proč trochu z něj nedostat i na svůj talíř? Chudý Vegosaurus vám tentokrát přináší několik tipů na ultrajarní snídaně, svačinky, obídky i obídečky, večeře první i druhé…a něco sladkého a fialového nakonec.
Vegmania feat. Chudý vegosaurus: nepečený čoko dort a těstoviny s pestem
Dnes si na Vegmanii berou slovo Kamča a Eliška, které provozují facebookovou stránku Chudý vegosaurus. Podělí se s vámi o dva recepty, jednoduché italské špagety s pestem a pro ty, co rádi mlsají, neodolatelný nepečený čokoládový dort.
Zdravé slazení? Existuje. Vyzkoušejte přírodní slady a sirupy
Máte závislost na sladké chuti a hledáte alternativy řepného nebo třinového cukru? Vyzkoušejte ječmenný slad – sladěnku nebo některý ze zdravých sirupů – kukuřičný, rýžový, pšeničný, agávový, datlový nebo třeba javorový.
Lahůdky po vegansku: tlačenka, nakládané tofu nebo gyros
Ani jako vegan se člověk nemusí vzdávat spousty dobrot konvenční kuchyně – stačí trochu fantazie a zkušeností a i z čistě rostlinných zdrojů jde ukuchtit chutné alternativy třeba tlačenky, gyrosu nebo nakládaných hermelínů, o kterých bude dnes řeč.
Křen
Chilli
Film Potraviny a.s. – odvrácená tvář industrializace zemědělství
Dokument Food Inc. zprostředkovává neradostný pohled za oponu americká zemědělské mašinérie, kde jde především o přírůstky a výnosy, bez ohledu na dopady na zdraví a přírodu. Do světa, ve kterém menu z fast foodu stojí méně než hlávka brokolice.
Hřebíček
Pro jaké speciality si zajít do vietnamské večerky
Sušené houby shitake nebo jidášovo ucho, rýžové nudle nebo rýžový papír, jasmínová rýže, celé bambusové výhonky. I na takové kousky, které se výborně uplatní v kuchyni, lze narazit v docela běžné vietnamské večerce.
Dobré a rychlé: tři minimalistické veganské recepty
Musí být vaření bez masa, mléka a vajec záhadné a složité? Rozhodně ne. Tady jsou tipy na tři jednoduché rychlovky, které zvládnete do patnácti minut, a ze kterých by měl jistě radost i propagátor životního minimalismu a vegan Leo Babauta.
Co vlastně jedí vegani? Týdenní jídelníček z rostlinných zdrojů
Mrkve, jablka a kořínky. Soudě ze soustrastného pohledu, asi jen to podle mnohých zbude, když se člověk stravuje bez masa, mléka a mléčných výrobků a vajec. Jak se můžete přesvědčit podle mého jídelníčku, rozhodně nestrádá a pořádně si pošmáknu.
Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Fenykl
Sladký fenykl patří mezi méně známé druhy zeleniny (známější je jeho blízký příbuzný, pěstovaný na semena), a to i přesto, že se dá vypěstovat i u nás. Může se konzumovat syrový i vařený. A přesto, že má sladkou chuť, je velmi dietní, působí příznivě na trávení a zklidnění nervového systému.
Focení pro Vegmanii – perné odpoledne ve fotoateliéru
Řeknu vám, vyrobit vlastní hezké ilustrační fotky pro web je docela dřina. Jedno páteční dopoledne jsem strávil u plotny a kuchyňské desky, odpoledne pak s kamarádkou Evkou ve fotoateliéru na pražské Hanspaulce. Ale výsledek stojí rozhodně za to.
Skořice
Skořice pochází z Asie, její použití se vesměs zúžilo na kořenění sladkých jídel, přitom ale patří k přírodním lékům s blahodárnými účinky, což potvrzují mnohé výzkumy posledních let. Díky výrazným dezinfekčním a antibiotickým schopnostem se využívá proti nachlazení, kašli a chřipce.
Přejeme si zdraví, ale děláme pro něj málo. Na jídle záleží!
Kontroverzní dokument Food Matters (Na jídle záleží) poukazuje souvislosti mezi zdravou výživou a vážnými nemocemi, lékaři a farmaceutickým průmyslem a odhaluje bolísky současného zdravotnictví, které léčí následky, ale nepátrá po příčinách.
Česnek
Stružky česneku jsou prosyceny silicí obsahující síru – ta je zdrojem jeho léčivých sil, ale má na svědomí nepříjemný zápach z úst po jeho konzumaci. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení.
Hruška
Zastoupení hrušek na domácím jídelníčku je podstatně nižší, než tomu bylo před pár desítkami lety. Zastoupení vitaminů není nijak výrazné, převládá provitamin A, vitamin C, vitamin řady B a kyselina listová. Z minerálních látek v hruškách najdeme hodně zinku, dále železo, měď, kobalt, mangan, fluór nebo jód.
Mango
Mango má značný obsah vitaminu C, vitaminu E a beta karotenu – základu pro syntézu vitaminu A. Kromě nich obsahuje i řadu vitaminů skupiny B a celou řadu minerálů, jako např. hořčík, zinek, měď, mangan nebo draslík. Mango můžeme jíst syrové nebo v salátech, vyrábějí se z něj džusy, kompoty a ostré omáčky čatní (chutney).
Jablko
Jablko je bezkonkurenčně nejoblíbenější ovoce v České republice – roční spotřeba se pohybuje okolo 25 kg na osobu. Jablka obsahují ovocné kyseliny, pektiny, třísloviny, vonné látky či celulózu. Sladkou složkou jablka je fruktóza.