Krémové žampiónové rizoto

Publikováno: 14. 05. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Žampiónové rizoto
Ingredience:

1 větší červená cibule
400 g žampiónů
1 hrnek kulatozrnné rýže
1,5 hrnek horké vody
1 hrnek kokosového mléka
koření: houbové koření (usušené a pomleté houby), pepř
olivový olej

Postup:

Houbová rizota mají poměrně nevýraznou barvu. I proto jsem využil červenou cibuli, která má navíc sladší chuť. Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a osmahněte na oleji do sklovata. Žampióny očistěte a pokrájejte na plátky (velké hlavičky ještě přepůlte). Přidejte polovinu na pánev a 2 minuty restujte. Přidejte druhou polovinu žampiónů a společně osmahněte dalších cca 3 minuty (pokud přidáte všechny žampióny najednou, pustí hodně vody).

Jakmile žampióny zmenší objem a většina šťávy z nich se odpaří, přidejte rýži a minutu na sucho zasmahněte. Zasypejte lžičkou houbového koření (z mletých hub), zalejte hrnkem horké vody, osolte a nechejte za občasného míchání dusit. Jakmile se voda téměř vstřebá do rýže, podlejte ji dalším půlhrnkem vody. Po několika dalších minutách přidejte přidejte hrnek (či menší plechovku) kokosového mléka a pravidelně míchejte. Škrob z rýže by měl společně s houstnoucím mlékem vytvořit příjemně nasládlý lehký krém.

Žampiónové rizoto je poměrně chudé na bílkoviny. Na talíři jej můžete posypat semínkovou posypkou s lahůdkovým droždím, na sucho opraženými vlašskými ořechy nebo na drobno pokrájeným, do křupava opečeným tofu.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
30 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?