Inspirujte se paletou zdravých a čistě rostlinných receptů z bezlepkových obilovin (rýže, jáhly, pohanka, čirok, amarant, quinoa), luštěnin (cizrna, hrách, fazole, čočka), ořechů a semen, jedlých hub nebo různých druhů zeleniny. Od pomazánek, přes polévky, omáčky až po hlavní chody.
Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o pálivější … více
Sírovec žlutooranžovýje dřevokazná houba z čeledi troudnatcovitých. Objevuje se na kmenech živých listnatých stromů, jak ovocných stromech v alejích, sadech a zahradách, tak i na vrbách, akátech a dalších listnáčích u řek … více
Medvědí česnek opláchněte a nechejte okapat. Na menším množství oleje zpěňte na měsíčky pokrájenou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte listy medvědího česneku, podle velikosti případně překrojené napůl. Nechejte jej podusit několik minut na … více
Nouze naučila Dalibora housti a nuzné domácí zásoby rýže mě konečně donutily vyzkoušel čirok, který se mi ve spíži bez užitku válel snad čtvrt roku. Čirok patří mezi obiloviny, neobsahuje lepek a … více
Banánová palačinka podle zásad živé stravy je jednoduchá, budete ale na ni potřebovat kvalitní sušičku s rovnými pláty. Zralé banány oloupeme a rozmixujeme do hladka. Na jednu palačinku jsou potřeba dva větší … více
Toužíte po křupavé veganské “slanině”, kterou můžete ozvláštnit krémové polévky nebo saláty? Zkusit to můžete z osmažených či opečených tenkých plátků tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verzi s kokosovými chipsy. … více
Amarant skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, vitaminy skupiny B a vitamin E, omega 3 mastné kyseliny a také 15 – 18% bílkovin s kompletním spektrem esenciálních … více
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, … více
Potřebujeme zralé banány, které už mají hnědé tečky. Ty mají méně škrobů a více rychlých cukrů. Oloupeme je, přidáme hrnek borůvek, lžičku loupaných konopných semínek (přidají trochu zdravých tuků, pro lepší vstřebávání … více
Pekanové ořechy přes noc namočíme. Lněné semínko pomeleme nebo rozmixujeme na mouku. Pekanové ořechy je z mojí zkušenosti vhodné posekat v mixéru či robotu zvlášť, až poté přidat lněné semínko a další … více
Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k varu … více
Papriky, cuketu, cibuli a tofu nakrájíme podle velikosti žampiónů pokud možno na stejně velké kousky. Střídavě je napícháme na špejli a proložíme cherry rajčátky. Osolime je a okořeníme provensálským kořením. Potřeme je … více
Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy
🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků.
Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu
Tuto báječnou karobelu můžete udělat ve dvou variantách – buď jako polevu na ovocný salát, kterému dodá větší sytost nebo jako sladkou pomazánku. V první variantě (určené k přímé spotřebě) můžete ořechy … více
Salát pečlivě omyjeme a natrháme na kousky, papriku, rajčata a okurky omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst klíčku munga a čočky, čerstvou bazalku, zakapeme kvalitním olejem, okyselíme ume … více
Pilaf je něco, do čeho se pustím vždycky, když mám chuť na lehké, jednoduché a rychlé jídlo z “jednoho hrnce”. Zvláště, když j to z rychle uvařených a dobře chutnajících zrn, jako … více
“Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!,” stěžoval si starý ovčák ve slavném … více
Na jaře jsem doma objevil ještě jednu dýni, kterou bylo třeba rychle spotřebovat. Napadlo mě, co z jí udělat dhál? Na řepkovém oleji jsem smažil nadrobno nakrájenou cibulku, zatímco jsem bokem očistil … více
Zralé avokádo rozkrojíme na půl a vydlabeme. Do mixéru k němu přidejte 3-4 lžíce rýžového sladu (nebo jiného tekutého sladidla), 3 polévkové lžíce kakaového prášku, špetku vanilkového prášku a špetku soli. Rozmixujte … více
Sushi je pro mě ideální jídlo na cesty. Pro tento recept můžete připravit vaše oblíbené – v mém případě jsou to maki z hnědé rýže, pórku a mrkve, zabalené do listů nori. … více
Zbyla vám doma rýže? Co s ní? Zkuste tyto rychlé rýžové kuličky. Já do zbytku rýže přimíchala bílé i černé sezamové semínka (pro zvýšení bílkovin a zdravých tuků) a na dochucení uzenou … více