Tofu

tofu

Tofu je sójový tvaroh, vyráběný srážením sojového mléka syřidly (podobným způsobem, jako se vyrábí sýr z mléka). Tofu pochází z Číny, odkud se rozšířila do dalších asijských zemí, kde dodnes platí za tradiční jídlo. V západních civilizaci bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, ale s rostoucím zájmem o zdravou výživu a vegetariánství už je dnes běžně k sehnání.

Tofu obsahuje vysoké procento kvalitních bílkovin a naopak nízké procento tuků a sacharidů, dále se v něm ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík. Patří právem mezi pilíře vegetariánské, potažmo veganské stravy a v rukou zkušeného kuchaře může nabývat široké palety podob a chutí. Upravit se dá na slano i sladko díky faktu, že je v přírodní formě sice bez chuti, ale velice snadno přijímá chuť okolních ingrediencí.

Druhy tofu

Na českém trhu je k sehnání řada variant, kromě přírodní varianty natural je k dispozici také tofu uzené, česnekové, bylinkové, marinované a mnoho dalších variant, včetně ofritovaných plátků, zvaných tofuburgery. Tofu je součastí bezmasých salámů, řady polotovarů, pomazánek a vyrábí se z něj mimo jiné i alternativa tatarské omáčky – sojanéza.

Pozor - pevnost a konzistence tofu se z mojí dlouholeté zkušenosti u různých výrobců liší (občas se liší jednotlivé "várky" od stejného výrobce). Asi nejvíce je to patrné u uzeného tofu - např. značka Sunfood má uzené tofu pevnější konzistence, která je vhodná na recepty, v nichž se krájí na malé kousky a smaží dokřupava s "kůrčičkou". Naopak značka Lunter (dříve Alfabio), prodávaná především v supermarketech, má konzistenci měkčí a drolivější a jemnější chuť, která je vhodnější např. do pomazánek. Doporučuju tak vyzkoušet více značek a najít si vhodnou značku tofu pro dané použití.

Tagy: 

Ze stejné rubriky