Tofu „čína“ s rýží

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Národní kuchyně: 
Druh jídla: 
Tofu „čína“ s rýží
Ingredience: 

balíček natural tofu
1 malá cibule
zeleninu (papriku, mrkev, čínské zelí...)
houby (žampióny, jidášovo ucho, shitake)
30 g arašídů
koření na čínu
1 lžíce škrobu

Postup: 

Tento recept se dá různě obměňovat podle zeleniny a koření, které máme zrovna po ruce.

Balíček natural tofu nakrájíme na tenké plátky a uprostřed ještě na půl a naložíme je alespoň na hodinu do kvalitní sójové omáčky, dochucené případně dalším kořením dle chuti.

V hluboké pánvi (nejlépe wok) pak okapané plátky tofu zprudka osmažíme z obou stran na oleji, dokud nedostanou zlatavou „kůrčičku“. Poté je vyjmeme na talíř a na oleji orestujeme nahrubo pokrájenou cibuli. Po dvou minutách přidáme na malé plátky či kostky pokrájenom zeleninu, kterou zrovna máme po ruce. Může to být např. paprika, mrkev, čínské zelí, pórek, brokolice... Pro pestřejší chuť se hodí také houby (čerstvé žampióny, předem namočené jidášovou ucho či shitake) a oříšky (arašídy, kešu).

Vše společně 2 - 3 minuty orestujeme. Do směsi vrátíme osmažené plátky tofu, promícháme a zalijeme 100 ml studeného zeleninového vývaru, ve kterém rozmícháme lžíci kukuřičného či tapiokového škrobem či solamylu. Dosolíme a dochutíme (sójovou omáčkou nebo omáčkou hoisin) Za rychlého míchání chvíli ohříváme, dokud „omáčka“ nezhoustne. Podáváme s rýží.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
25 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?