Špagety s pórkovou omáčkou

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Národní kuchyně: 
Druh jídla: 
Pórková omáčka na špagety
Ingredience: 

špagety

kostka uzeného tofu
2 stroužky česneku
půl pórku
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička cibulového prášku

Postup: 

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura, které nejenže dobře chutnají, ale mají díky přirozené vláknině a minerálům a vitaminům ze slupky i výrazně vyšší výživnou hodnotu.

Mezitím pokrájíme uzené tofu (musí být pevné, ideálně značka Sunfood) na drobné kostičky. Orestujeme je na 3 lžících olivového oleje dokřupava. Před koncem přidáme nadrobno posekaný česnek, který pouze necháme rozvonět. Tofu s česnekem odložíme z pánve.

Na zbytku oleje orestujeme na tenká kolečka pokrájený pórek, dokud nezměkne. Zasypeme ho pak lahůdkovým droždím, domácím cibulovým práškem, několikrát promícháme a zalijeme horkou vodou (nebo ještě lépe zeleninovým vývarem). Několik minut podusíme a zalijeme rostlinnou smetanou (mandlovou, sójovou...). Já jsem v tomto případě použil domácí rýžový jogurt, který omáčce přidal lehce nakyslou chuť. Necháme 2 minuty společně provařit.

Na talíř naservírume špagety, polejeme omáčkou a dozdobíme tofu s česnekem. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá ještě čerstvě namletý pepř.

Počet porcí: 
2
Doba přípravy: 
25 minut
Chutnalo vám?: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?