Špagety s pórkovou omáčkou

Publikováno: 03. 01. 2019   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Italská kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Pórková omáčka na špagety
Ingredience:

špagety

kostka uzeného tofu
2 stroužky česneku
půl pórku
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička cibulového prášku

Postup:

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus. Já mám nejraději celozrnné špagety Alnatura, které nejenže dobře chutnají, ale mají díky přirozené vláknině a minerálům a vitaminům ze slupky i výrazně vyšší výživnou hodnotu.

Mezitím pokrájíme uzené tofu (musí být pevné, ideálně značka Sunfood) na drobné kostičky. Orestujeme je na 3 lžících olivového oleje dokřupava. Před koncem přidáme nadrobno posekaný česnek, který pouze necháme rozvonět. Tofu s česnekem odložíme z pánve.

Na zbytku oleje orestujeme na tenká kolečka pokrájený pórek, dokud nezměkne. Zasypeme ho pak lahůdkovým droždím, domácím cibulovým práškem, několikrát promícháme a zalijeme horkou vodou (nebo ještě lépe zeleninovým vývarem). Několik minut podusíme a zalijeme rostlinnou smetanou (mandlovou, sójovou…). Já jsem v tomto případě použil domácí rýžový jogurt, který omáčce přidal lehce nakyslou chuť. Necháme 2 minuty společně provařit.

Na talíř naservírume špagety, polejeme omáčkou a dozdobíme tofu s česnekem. Kdo má rád pikantnější chutě, přidá ještě čerstvě namletý pepř.

Počet porcí:
2
Doba přípravy:
25 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?