Pórkový krém

Recept přidal/a: Lenka Špaček
Druh jídla: 
Pórkový krém
Ingredience: 

1 větší pór
4 brambory
1 cibule
2 lžíce rostlinného oleje
1 litr zeleninového vývaru
3 lžíce lahůdkového droždí
sůl, bílý pepř
rostlinná smetana na zjemnění
krutonky, nasekané čerstvé bylinky k podávání

Postup: 

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku a bílou část pórku, jakmile směs začne chytat zlatavou barvu, přidejte očištěné a pokrájené brambory, zelenou část pórku a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte do změknutí zeleniny.

Uvařenou polévku rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte lahůdkovým droždím a zjemněte rostlinnou smetanou. Nechte asi minutu probublat a máte hotovo. Servírujte s krutonky a nasekanými bylinkami.

Tip: Zajímavou variantou je i nechat pórek nerozmixovaný s vynecháním smetany. Tuto variantu milují ve Francii a prý i díky ní jsou Francouzky tak štíhlé. Část zeleninového vývaru nahraďte dobrým suchým vínem. Mňam.

Dobrou chuť!

Počet porcí: 
4
Doba přípravy: 
20 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?