Kroupy zapečené s hrachem a brokolicí

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí
Ingredience: 

300 g ječných krup
naklíčený hrách
1 větší cibule
2 stroužky česneku
kmín (drcený i v celku)
sůl
pepř
majoránka

Postup: 

K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí.

Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější postup ke klíčení najdete v receptu na pučálku nebo komplexnějším článku o klíčení.

Kroupy propláchneme a ideálně necháme několik hodin nabobtnat. Vodu poté slijeme a přilejeme čerstvou. Přivedeme je k varu, osolíme a vaříme zhruba půl hodiny, než jsou kroupy měkké, ale stále trochu křupavé na skus. Necháme je ještě pár minut dojít a zcedíme přebytečnou vodu. Hustější šlem ke konci sezení si ponecháme, při zapékání zafunguje jako pojivo.

Mezitím omyjeme brokolici a rozdělíme ji na malé růžičky. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, jakmile začne měkkout, přidáme naklíčený hrách a zhruba 5 minut na středním plameni za občasného promíchání opékáme. Na konci hrách s cibulí osolíme, opepříme (případně dále dochutíme např. lahůdkovým droždím).

Pekáček, zapékací mísu nebo v mém případě remosku vymažeme olejem, smícháme v něm kroupy s hrachem a brokolicí. Přidáme rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek a majoránku. Kroupy vložíme do trouby a necháme při 180°C půl hodiny zapéct.

Zapečené kroupy drží lépe při sobě, pokud se nechají částečně vystydnout. Jako obloha se hodí okurek nebo kysané zelí. Nešetřete ani další čerstvou či kvašenou zeleninou.

V remosce připravíte zapečené těstoviny či staročeského kubu, upečete seitan, žemlovku i chleba. Má 6x menší spotřebu než trouba a můžete si ji vzít i na chatu. Chci vědět víc

Počet porcí: 
4 porce
Doba přípravy: 
40 minut + namáčení
Chutnalo vám?: 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?