Kapustové karbanátky

Publikováno: 08. 04. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Hlavní chody
Kapustové karbanátky
Ingredience:

půl větší kapusty
2 lžíce cizrnové mouky (nebo Hrašku)
1 lžíce lahůdkového droždí
2 stroužky česneku
1/2 lžičky soli
větší špetka pepře
ovesné vločky na zahuštění

Postup:

Kapustové karbanátky mezi těmi zeleninovými patří mezi krále. Jak na ně? Z kapusty oloupeme případné zvladlé listy, vykrájíme košťál a hrubější části žeber a pokrájíme je nahrubo. Podusíme je v lehce osolové vodě do změknutí. Jednak se zkrátí doba vaření, zároveň se vám ještě zjednoduší následná příprava.

Varianta I.

Rozmixujeme ji společně s cizrnovou moukou, lahůdkovým droždím, solí, pepřem a česnekem. Směs podle potřeby zahustěte jemnými ovesnými vločkami. V namočených rukách tvarujte placičky a smažte je ve vyšší vrstvě oleje z obou stran do zlato-hněda. Alternativou je pečení v troubě na pečícím papíru – ušetří čas, ale zase nebudou karbanátky tak křupavé.

Varianta II.
Ještě lépe chutnají kapustové placičky s nastrouhaným uzeným tempehem. Zkuste místo mixování z kapusty po uvaření jen vyždímat přebytečnou vodu a přidát celé kousky. Rozmixovaná směs je i po usmažení (případně po upečení) až příliš kašovitá, a to by mohlo někomu vadit. Kapustu tedy smíchejte s tempehem, lněným semínkem, kukuřičnou moukou a klidně i s další zeleninou, aby vám vznikla hmota, která bude držet u sebe. Ochutit podle svých preferencí. A opět osmažte nebo upečte v troubě

Podávejte je s opečenými bramborami nebo bramborovou kaší (můžete ji nastavit i cizrnou či bílými fazolemi, jídlo tak bude ještě výživnější).

Jak na karbanátky z hub, fazolí, quinoi nebo třeba tempehu? Koukněte na náš speciál o veganských karbanátcích.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
45 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?