Veganské karbanátky: luštěninové, houbové nebo zeleninové. Které máte nejraději?

Veganské karbanátky

Ocení je jak milovníci bezodpadového životního stylu (protože na karbanátky spotřebujete zbylé jídlo z lednice), gurmáni (už jste zkoušeli dát do hamburgeru karbanátek z červené řepy a černých fazolí?), zaneprázdnění lidé (můžete si jich udělat hromadu a naporcovat do mrazáku, až nebudete stíhat), děti (jídla do ruky slaví u těchto malých strávníků úspěchy a maminky do nich můžou zakomponovat třeba i nepopulární špenát, které by dítko jinak nesnědlo), milovníci tučných jídel (karbanátek smažený, s vařeným bramborem a pořádnou dávkou tatarky), milovníci zdravého životního stylu (upečené ultrazdravé kousky třeba z quinoy a květáku) a mnozí další.

Karbanátky sice nepatří v kuchyni mezi atraktivní krasavce, ale mají mnohostranné využití a v závislosti na použitých surovinách z nich vykouzlíte pestrou paletu chutí. Podle encyklopedie jsou karbanátky soudržnou směsí, která se nejčastěji smaží, ale může se i péct.

Druhy karbanátků

Vlastnosti veganských karbanátků, tedy připravovaných bez masa, sýrů a také vejce jako pojiva, jsou závislé na použitých hlavních surovinách a způsobu přípravy. Pokusili jsme se vám udělat přehled a doplnili ho o naše rady, tipy a zkušenosti. Bude to na déle, máte chuť se do toho pustit?

Základní postup je poměrně jednoduchý: stačí spojit základní surovinu (obilovinu, zeleninu, houby, luštěninu, ořechy nebo jejich kombinaci) se zahušťovadlem/pojivem (Hraška či jiná luštěninová mouka, ovesné vločky, škrob, nabobtnané lněné semínko), solí a dochucovadly (bylinky, česnek, hořčice, koření).

Karbanátky v troubě nebo na pánvi?

Poté se můžete rozhodnout, zda karbanátky usmažíte rovnou takto nebo je ještě obalíte v trojobalu (mouka, těstíčko například z Hrašky a piva, strouhanka). Variantou ke smažení je pečení v troubě. Oboje má svá pro a proti:

  • smažená verze je tradičnější, tučnější, kaloričtější a i díky krupavější kůrčičce většinou chuťově výraznější (tuk je nositelem chuti)
  • naopak pečené karbanátky bývají zdravější, méně kalorické a tučné. A především pečené karbanátky z trouby, zvlášť ve větším množství, zaberou proti smažení podstatně méně času

Luštěninové karbanátky

U luštěninových karbanátků musíme myslet na to, že je nutné (s výjimkou falafelu) před přípravou uvařit a ideálně rozmixovat. Poté můžete přidat další složky (houby, kořenová zelenina, cibule, česnek, rajčatový protlak a jiné), směs okořenit a ochutit (doporučujeme koření proti nadýmání jako kmín, saturejku, ale také klasickou majoránku nebo můžete experimentovat a zkoušet různé kombinace. Luštěniny si hodně rozumí s indickým kořením.) případně zahustit (pokud se vám směs rozpadá a nedrží u sebe, můžete použít na zahuštění Hrašku, pohankovou mouku, ovesné vločky, v případě, že směs drží, ale potřebujete jen zahustit, sáhněte například po strouhance).

Čočkové karbanátky

  • uvařená čočka (200 g v suchém stavu)
  • 1 mrkev
  • 1/8 celeru
  • hrst petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce Hrašky na zahušťování
  • 1 lžička majoránky
  • strouhanka na zahuštění

Čočku uvařte do měkka, rozmixujte na kaši, přidejte najemno nastrouhanou mrkev, celer, nasekanou petrželku, vylisovaný česnek, sůl, pepř, Hrašku, majoránku a promíchejte. Doporučuji pracovat rukama. Poté přisypte strouhanku. Množství je závislé na hustotě hmoty. Z připravené směsi tvarujte karbanátky, které můžete obalit v trojobale (mouka, těstíčko z Hrašky, strouhanka) anebo smažit již takto, případně dát péct.

řepové karbenátky

Zeleninové karbanátky

U zeleninových karbanátků je dobré volit zeleninu podle sezóny, tak dosáhnete nejvýraznější chuti. Vzhledem k tomu, že zelenina neobsahuje tuk, je dobré do směsi přidat trošku oleje, výsledek bude šťavnatější. Doporučuji kombinovat více druhů zeleniny. Například přidáním kukuřice, hrášku či větších kousků mrkve například do cuketové směsi, vytvoříte barevnou strukturu a nevýraznou cuketu krásně obohatíte. Jaké varianty jsou nejlepší? Vyzkoušejte špenátové, řepové, brokolicové, cuketové, mrkvové, celerové a další. Ze zelenin patří mezi karbanátkové královny kapusta, my si ukážeme příklad květákových.

Květákové karbanátky

  • polovina většího uvařeného květáku
  • 1 mrkev
  • 1 kedlubna
  • 2 stroužky česneku
  • špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • jemné ovesné vločky na zahuštění

Uvařený květák rozmixujte s mrkví, kedlubnou, česnekem, pepřem, solí a lahůdkovým droždím. Drť zahustěte ovesnými vločkami. Směs by díky vařenému květáku měla mít dostatek tekutin, ale kdyby směs přeci jen byla moc suchá, přidejte trochu vody. Ovesné vločky po nabobtnání směs krásně spojí, proto je prosím nevynechávejte. Ze směsi tvarujte placičky a dál upravte dle osobní volby (trojobal, pečení, smažení).

„(ne)masové“ karbanátky

Polotovary, které se často užívají jako bílkovinová náhrada za maso, slouží jako skvělý a mnohdy už i ochucený základ pro karbanátky. Můžete vzít "masový" recept a nahradit tuto složku ochuceným tofu, tempehem, seitanem, robi či sójovým granulátem. Přidáním strouhanky, hořčice, majoránky a česneku nic nezkazíte. Zbytek je už na vás. Nebo můžete vyzkoušet náš osvědčený tempehový burger.

Tempehové karbanátky

  • 1 uzený nebo marinovaný tempeh
  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší rajče
  • 2 lžíce rajčatové passaty
  • (nebo místo rajčat a passaty zhruba půl plechovky konzervovaných rajčat)
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • menší hrst koriandru
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř
  • strouhanka na zahuštění

Tempeh nasekaný na co nejmenší kousky opečte na trošce oleje, přidejte nakrájená rajčata, cibuli, římský kmín, koriandr, passatu, sůl, pepř. Krátce povařte, poté zahustěte strouhankou. Dále postupujte jako u předchozích receptů.

Tip: Tento temperový karbanátek je skvělou volbou do hamburgerových housek spolu se salátem, čerstvým rajčetem, okurkem, cibulí a sojanézou.

Raw karbanátek z pekanových ořechů

Obilné karbanátky

Obilné karbanátky jsou vděčné tím, že většina obilovin má neutrální chuť a tak se dají kombinovat téměř s čímkoli. Navíc, nevím jak u vás, ale u mě doma často zbyde po obědě či večeři úplná troška uvařených obilovin a tak jsou karbanátky skvělou volbou, co z nich vykouzlit. Vyzkoušejte ovesné, bulgurové, jáhelné, kamutové, žitné, špaldové nebo quinoové. Zvláště uvařená quinoa nebo pohanka díky lehce šlemovité konzistenci pomohou ostatní suroviny skvěle spojit.

Slunečnicové karbanátky

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek uvařené pohanky lámanky
  • 1/2 hrnku rozmixované opražené slunečnice
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř

Ovesné vločky promíchejte s uvařenou lámankou a opraženou slunečnicí. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou cibuli, lahůdkové droždí, sůl a pepř. Nechte krátce odležet, mrkev pustí šťávu a poté vypracujte těsto. Dál už to znáte.

Houbové karbanátky

Osobně považuji houbové karbanátky za chuťově nejvýraznější a nejchutnější. Navíc houbová konzistence dodává plackám šťavnatost. Pokud někdy budete připravovat karbanátky a nebudete vědět, čím jejich chuť dovést k dokonalosti, přidejte do směsi na oleji orestované houby. Zaručuji vám, že když přidáte houby, karbanátky nikdy nebudete mít suché, dusivé a bez chuti. Jaké jsou varianty? Žampionové, hlívové nebo z lesních hub.

Hřibové karbanátky

  • 500 g čerstvých hub
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • hrst petržele
  • 1 starší houska
  • Hraška na zahuštění

Na oleji orestujte na drobno pokrájené houby, přidejte sůl a duste do změknutí. Poté směs rozmixujte, přidejte na kostky pokrájenou housku, nasekanou zelenou petržel a koření. Promíchejte a postupně zahušťujte Hraškou.

Využití karbanátků

Sami vidíte, že karbanátky jsou velmi různorodým pokrmem. S čím si je ovšem dát?

  • klasicky s bramborem / bramborovou kaší, kyselou okurkou a hořčicí
  • k rajské omáčce s těstovinami či knedlíkem
  • na chléb s hořčicí
  • do hamburgerů
  • nakrájené na kostky do salátů
  • náplň do baget
  • k dušené mrkvi s bramborem
  • k čočce na kyselo nebo hrachové kaši (zde bych volila karbanátky zeleninové)
  • k hummusu a pita chlebu ve formě falafelu
  • s bylinkovým dipem jako součást občerstvení
  • a mnoho dalších možností

Závěrem
Jaká varianta je vaše nejoblíbenější? A máte svůj top recept? Budeme rádi, když se o vaše tipy a triky podělíte i s námi a ostatními čtenáři do komentářů pod článkem.

publikováno: 22.02.2021 07:06   napsal/a: Lenka Špaček
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V živém online kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o důležitou teorii i praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zkušenosti z 12 let mé veganské praxe se můžete ptát přímo z pohodlí svého domova. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?