Houbová tlačenka

Publikováno: 13. 11. 2019   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Česká kuchyně
Druh jídla: Ostatní
Houbová tlačenka
Ingredience:

30 – 40 g sušených hub (shitake, jidášovo ucho, lesní houby, hlíva)
půl kostky uzeného tofu
práškový agar-agar
0,5 l vody
sojová omáčka podle chuti

Postup:

1) Pokud máte houby sušené, namočte do půllitru vody (alespoň na 2 hodiny) společně malou lžičkou sojové omáčky. Jakmile nabydou, pokrájejte je na tenké nudličky. Ve výluhu rozmíchejte agar a přidejte zpět pokrájené houby.

2) Pokud máte houby čerstvé (hodí se lesní nebo hlíva, žampióny nemají příliš výraznou chuť), pokrájejte je na menší plátky a nechejte je v hrnci vydusit. Zalijte je studenou vodou, ve které rozmíchejte agar.

Agar dávkujeme 5g na půl litru nálevu (balený bývá obvykle po 10g, takže půl sáčku) a sypeme jej do studené vody, jinak tvoří hrudky. Nálev s rozmíchaným agarem a houbami dáme na mírný plamen a postupně zahříváme až k varu. Vaříme alespoň 3 minuty. Na závěr přidáme na hrubo postrouhané tofu a vývar dochutíme solí či sójovkou. Směs nalijte do formy nebo misek a nechejte nejprve při pokojové teplotě a později v ledničce ztuhnout.

Houbová tlačenka je výborná v klasickém podání s chlebem, octem, pepřem a cibulí.

Počet porcí:
3 porce
Doba přípravy:
15 minut + namáčení hub
Tagy:
Agar Shitake

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?