Česneková pomazánka

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Druh jídla: 
Česneková pomazánka
Ingredience: 

varianta z tofu
1 balíček natural tofu
4 větší stroužky česneku
2 lžíce tahini pasty
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl

ořechová varianta
60g kešu
4 větší stroužky česneku
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky cibulového prášku
sůl

Postup: 

Jak připravíte máslové a tvarohové pomazánky v čistě rostlinném podání? Základními surovinami jsou oříšky (nejvhodnější jsou tofu nebo mandle), oříšková a semínková másla, tofu a případně jejich kombinace. Oříškové varianty jsou tučnější a chutnější, ale budete si muset sáhnout hlouběji do kapsy. Pojďme si ukázat příklad na česnekové pomazánce.

Tofu zbavíme přebytečné vody a nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a nastrouháme nebo protlačíme společně k tofu. Přidáme dvě lžičky tekutější část z tahini pasty (vhodná je nepražená). Ochutíme solí, lahůdkovým droždím, volitelně i cibulovým práškem.

Ořechy kešu namočíme přes noc do studené vody. Ráno ji vylejeme a kešu nejdříve rozmixujeme s menším množstvím vody (aby směs byla co nejhustší). Přidáme nasekaný česnek, sůl a lahůdkové droždí a ještě chvíli společně mixujeme.

Česnekovou pomazánku podáváme na čerstvém pečivu, se snítkou pažitky nebo petrželky. Výborně se k ní hodí také čerstvé klíčky.

Počet porcí: 
3 porce
Doba přípravy: 
10 minut
Chutnalo vám?: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?