Baba ganoush

Publikováno: 11. 08. 2020   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Pomazánky
Baba ganoush
Ingredience:

2 velké lilky
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2-3 lžíce tahini pasty
šťáva z citrónu
1 lžička římského kmínu, sůl

Postup:

Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota… a stále vám zůstávají další fialové plody na použití… A znáte Baba Ganoush? Na tuhle orientální pomazánku spotřebujete lilků hned několik. Pečou se totiž v troubě, čím se odpaří část vody a ubydou tak na objemu.

Ingredience vám nejspíše hodně připomenou recept na hummus. Existuje více variant, ale v té jedné se baba ganoush skutečně liší jen tím, že místo cizrny jsou tu lilky. Ty nedříve omyjeme, a pak v řadách podélně propícháme slupku vidličkou, aby měla při pečení odkud unikat voda v podobě páry.

Předehřejte troubu/remosku na 180 °C a lilky pečte na plechu cca 45 minut. Povrch budou mít hodně zkrabatělý a budou hodně měkké. Nechte je vychladnout, opatrně rozkrojte a vydlabejte lžící všechnu měkkou dužinu.

Pokud nemáte římský kmín nadrcený, vhoďte lžičku do nádoby stolního mixéru a prožeňte na několik otáček. S ostatními ingrediencemi už by se neposekal tak dokonale. Přihoďte oloupaný česnek, posekaný na menší kousky, olivový olej, tahini pastu a dužinu z lilků. Lehce osolte a rozmixujte do hladka. Vyzkoušejte a podle chuti dolaďte solí a citrónovou šťávou.

Servírujte posypané čerstvou natí s pečivem nebo jako dip k pečené zelenině.

Počet porcí:
2-3 porce
Doba přípravy:
50 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?