Baba ganoush

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Národní kuchyně: 
Druh jídla: 
Baba ganoush
Ingredience: 

2 velké lilky
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2-3 lžíce tahini pasty
šťáva z citrónu
1 lžička římského kmínu, sůl

Postup: 

Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota... a stále vám zůstávají další fialové plody na použití... A znáte Baba Ganoush? Na tuhle orientální pomazánku spotřebujete lilků hned několik. Pečou se totiž v troubě, čím se odpaří část vody a ubydou tak na objemu.

Ingredience vám nejspíše hodně připomenou recept na hummus. Existuje více variant, ale v té jedné se baba ganoush skutečně liší jen tím, že místo cizrny jsou tu lilky. Ty nedříve omyjeme, a pak v řadách podélně propícháme slupku vidličkou, aby měla při pečení odkud unikat voda v podobě páry.

Předehřejte troubu/remosku na 180 °C a lilky pečte na plechu cca 45 minut. Povrch budou mít hodně zkrabatělý a budou hodně měkké. Nechte je vychladnout, opatrně rozkrojte a vydlabejte lžící všechnu měkkou dužinu.

Pokud nemáte římský kmín nadrcený, vhoďte lžičku do nádoby stolního mixéru a prožeňte na několik otáček. S ostatními ingrediencemi už by se neposekal tak dokonale. Přihoďte oloupaný česnek, posekaný na menší kousky, olivový olej, tahini pastu a dužinu z lilků. Lehce osolte a rozmixujte do hladka. Vyzkoušejte a podle chuti dolaďte solí a citrónovou šťávou.

Servírujte posypané čerstvou natí s pečivem nebo jako dip k pečené zelenině.

Počet porcí: 
2-3 porce
Doba přípravy: 
50 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?