Veganské pochoutky – německá kuchyně s evropskou oblohou

Veganské pochoutky

Atraktivní grafické zpracování. To je první, co vás u Veganských pochoutek napadne jako první. Parádní fotky od fotografky Brigitte Sporrerové lákají některý z receptů okamžitě vyzkoušet. Pro kuchařku bezesporu velké plus. Zatímco v zástěře a plášti vypadá její autor Jérome Eckmeier jako každý druhý kuchař, v civilu byste tohoto pořízka s potetovaným předloktím a kšiltovkou čekali spíše na hardcoreovém koncertě. Ostatně jedna z jeho knih se v originále jmenuje Das Rock ‘n roll Veganer Kochbuch. Do Veganských pochoutek Eckmeier sesbíral bezmála stovku receptů, mezi kterými nechybí nic podstatného – polévky, saláty, rychlovky ke svačině, pestrá paleta hlavních jídel a nepostradatelné dezerty a moučníky.

Knihu rozdělenou do pěti výmluvných kategorií Bleskový vegan – rychlovky, Oblíbená tradiční jídla po vegansku – pro opravdový hlad, Když docházejí zásoby – snadné a chutné, Když chcete udělat dojem – recepty na párty a pohoštění, Sladkosti – dezerty a pečivo pro mlsouny doplňují stručné postřehy, jak nahradit živočišné ingrediece, jak připravit některé klasické prvky kuchyně (bešamel, omáčky…) i na které živiny si dát jako vegan pozor. Praktické fígly v poutavých barevných bublinách provází i mnohé z receptů.

Eckmeier představuje německou kuchyni jako tavící kotlík evropských vlivů – najdeme tu jídla blízká českému naturelu, německé klasiky (špecle, rýnská sekaná, berlínské koblihy), gastronomii ze Skandinávie (labsaus, matjesy), Itálie (těstoviny, bruschetta), Francie (slané koláče, fondue), Maďarska (guláš, lečo) ale také ze vzdálenějších koutů (musaka, gyros, chilli con carne, tofu s kokosovým mlékem…). Veganské pochoutky i tak mají, narozdíl od překladových kuchařek ze zámoří, velkou výhodu – drtivou většinu surovin a ingrediencí běžně seženete a některé exotičtější a hůře dostupné ingredience v podobě např. granátového jablka či manga, můžete v receptu vynechat či s trochou fantazie nahradit.


Veganské pochoutky

Tuto kuchařku ocení kromě zvědavých hospodyněk zejména ti, kteří jsou vegany a vegankami z etických důvodů. Vedle “pochoutek” ze zeleniny, luštěnin nebo hub totiž řada receptů reprezentuje rostlinné verze jídel z klasicky masových či mléčných výrobků, na něž Eckmeier využívá ochucené alternativy v podobě tofu, seitanu, sojového masa nebo veganských margarínů a “sýrů”. Což zároveň znamená, že mnoho z jídel je sice nutričně vyvážených, ale ne vždy tak úplně lehkých na trávení. A taky, že jejich příprava mnohdy zabere i vyšší desítky minut. To už ale ostatně férově přiznává název kuchařky, že nepůjde o rychlé lehké pokrmy do parných letních dní.

Veganské pochoutky považuju díky atraktivnímu pojetí, široké paletě lákavých receptů (byť mnohé z nich pro běžného kuchaře nebudou úplnou novinkou) i “kořenícím” drobným tipům za jednu z nejpovedenějších veganských kuchařek, které posledních zhruba pěti letech doslova zaplavily český trh. A ač jsem v poslední době zařadil do svého jídelníčku mnohem více syrových potravin, rozhodně se těším, až recepty jako Pikantní kapustový nákyp, Cizrnový řízek, Horskou čočku, Taštičky s houbovou náplní a mnohé další postupně vyzkouším.

Počet stran: 192
Nakladatelství: Slovart

Kupte knihu online na Martinus.cz

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?