Dobré a rychlé: tři minimalistické veganské recepty

Špagety aglio e olio

Znáte vegana Lea Babautu? Autor velice populárního blogu Zen Habits a knih jako The Power of Less nebo Zen To Done patří mezi neúnavné propagátory životního minimalismu, tedy stylu postaveného na jednoduchosti, střídmosti a žití přítomným okamžikem.

Loni jsem si s velkou chutí přečetl jeho knížku Soustředění (doporučuju) a také objevil kouzlo zjednodušování a zbavování se věcí místo jejich hromadění. Mimo jiné mě to (společně s workshopem o syrové stravě) přivedlo na cestu jednoduššího přístupu k vaření – rychlejší příprava a méně ingrediencí. A tady jsou tři recepty, které zvládne do čtvrt hodinky i ten, kdo zrovna nepatří mezi sporákové ninji:

Italská klasika: Špagety aglio e olio

Ve větším hrnci uvaříme špagety (já jsem si oblíbil celozrnné špagety Alnatura), aby byly al dente, tedy trošičku tuhší na zkousnutí. Na pánvi mezitím zlehka na oleji osmažte na tenké plátky pokrájený nebo malé kostičky nasekaný česnek a přidejte nadrobno nakrájené chilli papričky. Přidejte špagety, promíchejte a přilejte malinko vody z hrnce (podle Italů by špagety neměly být nikdy suché). Omastěte panenským olivovým olejem a na talíři posypejte čerstvou petrželovou natí.

V hlavní roli tempeh: Rychlý kuskus

Na pánvi zlehka orestujeme na kostky nakrájený tempeh (lépe použít smažený nebo uzený) a cuketu, osolíme, zasypeme hrnkem kuskusu (vhodnější je celozrnný) a zalijeme dvěma hrnky horké vody. Přidáme trochu sušených rajčat (zvláště se hodí tuhé sušší kousky, kterým už nepomůže ani sebelepší olej, ale ve vodě pěkně změknou) a dají celému jídlu pěknou barvu i lehce nakyslou chuť. Promícháme a zhruba během pěti minut se voda vsákne do kuskusu. Pokud chceme jídlo sušší, ještě chvíli mícháme a necháme vypařit přebytečnou vodu.

Thajský evergreen: Vegan Thai Pad

Rýžové nudle zalejeme horkou vodou, osolíme a necháme změknout. V hluboké pánvi na troše oleje orestujeme na kostky pokrájené tofu, přidáme nadrobno nasekaný česnek (pokud preferujete sladší chuť, přidáme i trochu třtinového cukru, pokud pálivější, tak chilli) a bambusové výhonky. Přidáme zcezené nudle, přilijeme sójovou omáčku rozmíchanou s trochou vody a pořádně promícháme. Do už chládnoucích nudlí se hodí přidat i nějaké klíčky (třeba mungo).

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?