Jídla z jednoho hrnce propojují chutě. Jak na špagetový eintopf a kukuřízek na smetaně?

Podzimní čas v kuchyni

Podzim jako by si říkal o zvolnění, zklidnění a to nejen v životě, ale i v kuchyni. Po svěžím létě, kdy se nám v kuchyni nechtělo trávit moc času a jídla jsme připravovali co nejrychlejší, je podzim pravým opakem. Venku je nevlídno a i když slunce přes okno hřeje, venku už takové síly nenabírá a my víc než kdy dřív toužíme potom, zahřát se poctivým a dobrým domácím jídlem, že?

V angličtině mají pro tento druh jídel krásné označení „comfortable food“, které by se do češtiny dalo přeložit jako jídlo navozující pohodu. A s tímto jsou právě spojená i jídla z jednoho hrnce. Po létu, kdy se pečení a dlouhému vaření příliš neholduje,  nyní nastává čas, kdy naopak naše tělo volá po teplém jídle plném chutí, bílkovin a výrazného koření.

Takovým typickým českým představitelem je například poctivý guláš, hustá obědová polévka či gratinované brambory.

Výhody a nevýhody jídel z jednoho hrnce

Jaké jsou výhody a nevýhody vaření v jednom hrnci? Kuchaři/ky ocení úsporu nádobí, energie i času. Většinu níže uvedených jídel připravíte do půl hodiny a pak jen čekáte, než se uvaří či upečou a vy si můžete v provoněné kuchyni zahrát při čekání s nejbližšími společnou hru nebo se oddávat relaxaci u krbu.

Společné vaření v jednom pekáči/hrnci rovněž dodá pokrmu výraznou chuť a všechny použité ingredience budou prostoupeny chutí s výraznou intenzitou. Nebojte se proto koření, tato jídle to potřebují.

Mezi nevýhody může řada lidí zařazovat vzhled, protože v momentě, kdy všechny ingredience vaříte či zapékáte dohromady, výsledek na talíři nemusí být tak krásný, jako je tomu u jídel vařených zvlášť. Příkladem může být použití červené řepy v zapékané zeleninové směsi, kdy řepa na červeno obarví vše.

Různé délky vaření jednotlivých složek můžou také napáchat neplechu na výsledném efektu z jídla. Eliminovat to můžete tak, že například u zeleniny tvrdší kousky nakrájíte na drobnější kousky, naopak měkčí na větší, čímž se zkrátí doba přípravy tvrdých potravin a prodlouží doba měkkých. Dalším řešením je přidat měkké kousky později. Já osobně například rajčata i cuketu přidávám do směsí hned, protože právě to, že se rozvaří a udělají v jídle „omáčku“ na nich oceňuji a přijde mi, že výsledek je pak krémovější.

Jako poslední „nevýhodu“ bych uvedla fakt, že všechna tato jídla jsou většinou lepší druhý den. Ale osobně to beru spíše jako pozitivum a připravuji tato jídla ve větším množství a máme je na vícekrát. A co vy?

Nyní již pojďme vařit. Najdete si svého favorita nebo vyzkoušíte všechny naše recepty?

Zapečená jídla z jednoho pekáče

Zapečená zelenina s tofu/tempehem

Oblíbenec našeho podzimu. Zeleninu kombinujte podle stavu vaší lednice/zahrádky, výsledek bude vždy famózní. Jednou si jídlo dejte jen tak s kvašenou zeleninou, jindy zas s kváskovým chlebem (nezapomeňte pečivem vytřít výpek) a příště si k směsi můžete udělat čerstvý salát.

    suroviny

  • 1 kg zeleniny (dýně, cuketa, rajče, paprika, cibule, mrkev, červená řepa)
  • 1 lžíce oblíbeného grilovacího koření (doporučuji sůl Berber, pozor jde o ochucenou sůl, tak množství upravte podle toho, jak jste zvyklí solit)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 bal. uzeného tofu nebo tempehu

Postup: Všechny ingredience nakrájejte na zhruba stejně velké kousky, promíchejte s kořením a olejem a pečte v přikrytém pekáči doměkka. Pokud je zelenina tvrdá, nedáváte tam žádnou „vodnatou“, doporučuji směs podlít trochou vody.

Jakmile bude směs měkká, pekáč odklopte a ještě zeleninu opečte dozlatova. Peče se při 180 °C, doba záleží na velikosti a zeleniny, ale počítejte alespoň s 40 – 60 minutami.

Kukuřízek na smetaně

Oblíbená zveganizovaná pochoutka mého dětství. Kukuřízek se dá nahradit uzeným tofu, ale není to ono.

    suroviny

  • 3 bal. Kukuřízků
  • 1 kg brambor
  • sůl, pepř
  • 400 ml rostlinné smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • 100 g rostlinného sýru na strouhání
  • olej

Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Pekáč (20 x 30 cm) vyložte pečícím papírem, pokapte olejem a  naskládejte vrstvu brambor. Na brambory dejte kukuřízky a na ně opět vrstvu brambor.

Smetanu rozmixujte s hořčicí, droždím, solí a pepřem.  Směsí zalijte brambory. Nebojte se osolit více, brambory hodně soli natáhnou, tak ať pak jídlo nemáte mdlé. Vrchní vrstvu brambor ještě posypte strouhaným sýrem. Přiklopte a pečte při 180 °C zhruba 1 hodinu, dokud nebudou brambory měkké. Na závěr opět poklop odkryjte a nechte jídlo opéct dozlatova. Servírujte opět s čerstvou zeleninou.

Tip 1: Jídlo je výborné takto prosté, ale můžete je i vylepšit a na vrstvu brambor dát vrstvu koleček cibule nebo červené papriky.
Tip 2:Můžete použít i bešamel z Hrašky.

Zapečené gnocchi po italsku

Zapečené gnocchi vás vrátí na dovolenou do Itálie, ale zároveň se budete cítit velmi příjemně i když za okny bude nevlídno. Bramborové noky jsou velmi syté a zapečení jim prospívá. Vyzkoušejte, určitě si tuto kombinaci zamilujete.

    suroviny

  • 500 g hotových gnocchi
  • 1 sklenička marinovaných rajčat v oleji
  • 200 g listového špenátu
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 200 ml rajčatového pyré
  • sůl, pepř
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst černých oliv

Postup: Rajčata sceďte, ale olej nevylívejte, část použijete a část si můžete nechat například na namarinování tofu, nakrájejte na pásky. Všechny ingredience promíchejte a dejte do pekáče. Přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Poté směs odklopte a pečte ještě dalších 5 minut, aby se jídlo krásně opeklo. K směsi se báječně hodí rychlý rajčatový salát s rukolou.

Vařená jídla z jednoho hrnce

Fazolový kotlík

Pikantní fazolový pokrm plný chilli a kukuřice, který si zamiluje téměř každý milovník pikantních pokrmů. Patříte mezi ně i vy? A pokud chilli neholdujete, stačí chilli nahradit nepálivou paprikou.

    suroviny

  • 500 g uvařených velkých fialových fazolí (může být i směs)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka sterilované kukuřice
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 chilli paprička
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • tymián, sůl, pepř

Postup: Na oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte koření a sirup a krátce nechte zkaramelizovat. Poté přidejte další suroviny a pod pokličkou vařte do změknutí. Směs je ideální s topinkou.

Tip: směs můžete vylepšit čtverečkem hořké čokolády nebo zahuštěním, my máme rádi takto.

Bramborový guláš

Uvařit chutný guláš se zdá jednoduché, ale chce to cit pro dochucování a hlavně se koření nebát, protože pořádný guláš musí mít říz.

    suroviny

  • 2 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 brambory
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř
  • 2 kuličky jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 sójové párky
  • hrst sušených, předem namočených hub
  • 3 lžíce špaldové mouky na zahuštění

Postup: Na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli dozlatova. Jakmile bude cibule opečená, zaprašte ji moukou a orestujte. Poté přidejte zbylé suroviny a pod pokličkou vařte do změknutí brambor.
Servírujte posypané petrželkou, s kolečky čerstvé chilli papričky a kváskovým chlebem.

Špagety z jednoho hrnce

Tenhle recept není pro milovníky poctivých italských těstovin, protože v tomto receptu se vymyká postup oproti tomu klasickému italskému, ale překvapí vás chutí.

    suroviny

  • 350 g sušených špaget
  • 350 g cherry rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky kapary
  • 1 hrst bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 5 sušených v oleji marinovaných rajčat
  • hrst černých oliv
  • 1 hrnek vegan bílého vína
  • 1,5 hrnku zeleninového vývaru

Postup: Cibuli, česnek nakrájejte na tenké plátky, rajčata nakrájejte na poloviny, stejně tak i kapary a olivy. Do hrnce dejte těstoviny, přidejte zbylé suroviny a zalijte vínem a vývarem a pod pokličkou vařte do změknutí. Doporučuji v průběhu párkrát směsí zamíchat. Po 8 – 10 minutách máte hotovo a ihned servírujte.

Tip: toto jídlo můžete připravovat různě, pro výraznější chutě můžete cibuli s česnekem nejprve orestovat na pánvi, pak přihodit rajčata a až poté zbylé suroviny.

Zeleninové rizoto

Opět recept, který nepotěší milovníky italské kuchyně, ale milovníky školního rizota zajisté. Chuť rizota bude ovlivněná druhem použité zeleniny.

    suroviny

  • 2 hrnky propláchnuté kulatozrnné rýže
  • 1 cibule
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek nakrájené zeleniny (směs mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 150 g uvařené luštěniny
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • rostlinný sýr na stouhání

Postup: Na oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte rýži, zeleninu, protlak a podlijte vývarem, vařte pod pokličkou do změknutí. Na závěr do rizota vmíchejte lahůdkové droždí a luštěniny. Servírujte posypané strouhaným sýrem.

Indické karí

Posledním tipem na chutné a rychlé jídlo z jednoho hrnce je indické karí. Opět existují stovky variant, já jsem zvolila cizrnové karí s kokosovým mlékem, které u nás doma patří k nejoblíbenějším. Jako přílohu můžete zvolit placky Naan, rýži.

    suroviny

  • 250 g uvařené cizrny
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 cibule
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička karí pasty
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje

Postup: Na oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte římský kmín, garam masalu a kari pastu. Krátce prohřejte, jak se koření rozvoní dejte do hrnce zbylé suroviny. Provařte do změknutí cibule. Při servírování posypte čerstvým koriandrem.

Tip: zbylou omáčku rozmixujte a máte chutnou indickou pomazánku.

Závěr

Zaujaly vás recepty z jednoho hrnce? Neváhejte a vyzkoušejte, uvidíte, že nebudete litovat a objevíte svou novou stálici.

publikováno: 17. 10. 2022   napsal/a: Lenka Špaček
Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz o luštěninách. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?