Sezam

sezam

Sezam indický je jednoletou bylinou, která dorůstá výšky až dva metry. Dnes se pěstuje v teplých oblastech Asie, Afriky i Jižní Ameriky. Sezamové semínko má různou barvu, nejznámější je bílé a černé. Obsahuje cenné bílkoviny (okolo 20%), stopové prvky, vlákninu, dále je výborným zdrojem vápníku, fosforu, železa, zinku, draslíku. Téměř polovinu obsahu ovšem tvoří velice kvalitní tuk, který pozitivně ovlivňuje cholesterol a spoustu vitaminů, hlavně vitamin E, B, karoteny. Sezam je nejvhodnější konzumovat v přírodní neloupané formě, odstraněním slupky se výrazně sníží podíl cenných minerálů a vitaminů.

Nejznámější výrobky ze sezamového semínka:

Tahini (nebo také tahina) je pasta ze sezamových semínek. Celosvětově je známá z receptu na pomazánku hummus z cizrny nebo méně známou baba ganoush z lilku. Hodí se také jako sytý dresing do ovocnách i zeleninových salátů, k pečené zelenině, ale i na pečivo místo másla.

Gomasio je slané ochucovadlo, které se používá k dochucení polévek, sálátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur. Vyrábí se opražením sezamového semínka, jeho rozemletím a smícháním se solí. Gomasio tak dodává slanou chuť s menším množstvím sodíku. Naopak je obohacené o vápník, draslík, železo a další minerály. Vyrábět se může i jiných semen - dýňového nebo slunečnicového.

Chalva (nebo taky halva) je známá orientální pochoutka, která se vyrábí smícháním rozemletého sezamu s cukrem, medem nebo sušeným ovocem (datle, rozinky). Receptura se hodně liší podle zemí. V Bělorusku, na Ukrajině a části Ruska se vyrábí ze slunečnicových semen. Za první republiky se vyráběla a prodávala i v tuzemsku. Dnes na ni narazíte v čajovnách, ve zdravých výživách ve formě tyčinek nebo ruských či orientálních obchůdcích. Sezam se objevuje tak ve v některých verzích jiného orientální dezertu - baklavy.

Sezamový olej má svoji nezastupitelnou roli v mnoha asijských receptech. Kromě využití do studené i teplé kuchyně se používá také v průmyslové i domací kosmetice - je výborný třeba na suchou pokožku.

Tagy: