Sezam

sezam

Sezam indický je jednoletou bylinou, která dorůstá výšky až dva metry. Dnes se pěstuje v teplých oblastech Asie, Afriky i Jižní Ameriky. Sezamové semínko má různou barvu, nejznámější je bílé a černé. Obsahuje cenné bílkoviny (okolo 20%), stopové prvky, vlákninu, dále je výborným zdrojem vápníku, fosforu, železa, zinku, draslíku. Téměř polovinu obsahu ovšem tvoří velice kvalitní tuk, který pozitivně ovlivňuje cholesterol a spoustu vitaminů, hlavně vitamin E, B, karoteny. Sezam je nejvhodnější konzumovat v přírodní neloupané formě, odstraněním slupky se výrazně sníží podíl cenných minerálů a vitaminů.

Nejznámější výrobky ze sezamového semínka:

Tahini (nebo také tahina) je pasta ze sezamových semínek. Celosvětově je známá z receptu na pomazánku hummus z cizrny nebo méně známou baba ganoush z lilku. Hodí se také jako sytý dresing do ovocnách i zeleninových salátů, k pečené zelenině, ale i na pečivo místo másla.

Gomasio je slané ochucovadlo, které se používá k dochucení polévek, sálátů, brambor a příloh jako je rýže, pohanka či bulgur. Vyrábí se opražením sezamového semínka, jeho rozemletím a smícháním se solí. Gomasio tak dodává slanou chuť s menším množstvím sodíku. Naopak je obohacené o vápník, draslík, železo a další minerály. Vyrábět se může i jiných semen - dýňového nebo slunečnicového.

Chalva (nebo taky halva) je známá orientální pochoutka, která se vyrábí smícháním rozemletého sezamu s cukrem, medem nebo sušeným ovocem (datle, rozinky). Receptura se hodně liší podle zemí. V Bělorusku, na Ukrajině a části Ruska se vyrábí ze slunečnicových semen. Za první republiky se vyráběla a prodávala i v tuzemsku. Dnes na ni narazíte v čajovnách, ve zdravých výživách ve formě tyčinek nebo ruských či orientálních obchůdcích. Sezam se objevuje tak ve v některých verzích jiného orientální dezertu - baklavy.

Sezamový olej má svoji nezastupitelnou roli v mnoha asijských receptech. Kromě využití do studené i teplé kuchyně se používá také v průmyslové i domací kosmetice - je výborný třeba na suchou pokožku.

Do kaší, müsli nebo na cukroví ... kupte si sezamové semínko v eshopu Grizly.

Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?