Těstoviny se "sýrovou" omáčkou

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Těstoviny se "sýrovou" omáčkou
Ingredience: 

Varianta I. (brambory + mrkev + kešu)
2 střední brambory
1 větší mrkev
2 cibule
50 g kešu ořechů
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli
1/2 lžičky sušeného česneku

Varianta II. (bez oříšků)
1 větší batát
1 větší brambora
2 lžíce řepkového oleje
3 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička prášku ze sušené cibule
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli

Postup: 

Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a cibuli (nebo jinou kombinaci) oloupeme a pokrájíme na menší kostky. V hrnci je v mírně osololené vodě vaříme do měkka (zhruba 15 minut). Pozor, vývar si přelijeme do sklenice, ještě se bude hodit. Zeleninu přemístíme do mixéru, v první variantě přidáme přes noc namočené kešu ořechy, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl a prášek ze sušené cibule. Mixujeme, dokud není omáčka zcela hladká a zároveň jemně nadýchaná, hustotu můžeme ovlivnit přidáním uschovaného vývaru. Dejte pozor, jestli nádoba vašeho mixéru zvládá teploty blízké vodu varu. Pokud ne, nechte zeleninu nejdříve částečně vychladnout (omáčka ale musím být dostatečně teplá) nebo použijte tyčový mixér přímo v hrnci.

V druhém hrnci současně uvaříme v dostatečném množství vody těstoviny (mohou to být jak špagety, tak různé menší druhy jako penne, kolínka, vrtule apod), zcedíme je a zamícháme do nich lžíci olivového oleje. Na talíři zalejeme těstoviny omáčkou, můžeme přidat také sušená rajčata, olivy nebo sypký "sezamezán". V případě, že si vyberete (převážně sacharidovou) variantu bez oříšků, doporučuju těstoviny s omáčkou doplnit ještě o zdroj bílkovin. Tím můžou být konopná semínka, uvařená cizrna či bílé fazole nebo na malé kousky pokrájené a do křupava osmažené uzené tofu.

Stravujete se vegansky nebo máte alergii na laktózu a chybí vám klasické mléčné výrobky? Od září 2019 pořádám nový kurz výroby mléka, sýrů a jogurtů z ořechů, semínek a obilovin, na kterém vás naučím, jak si v domacích podmínkách připravit rostlinná mléka, jogurty, tvaroh či různé postupy výroby "ořechýrů", které strčí do kapsy chuťově i nutričně většinu těch kupovaných.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
20 minut
Chutnalo vám?: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny