Těstoviny se “sýrovou” omáčkou

Publikováno: 12. 11. 2019   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Italská kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Těstoviny se "sýrovou" omáčkou
Ingredience:

Varianta I. (brambory + mrkev + kešu)
2 střední brambory
1 větší mrkev
2 cibule
50 g kešu ořechů
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli
1/2 lžičky sušeného česneku

Varianta II. (bez oříšků)
1 větší batát
1 větší brambora
2 lžíce řepkového oleje
3 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička prášku ze sušené cibule
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli

Postup:

Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a cibuli (nebo jinou kombinaci) oloupeme a pokrájíme na menší kostky. V hrnci je v mírně osololené vodě vaříme do měkka (zhruba 15 minut). Pozor, vývar si přelijeme do sklenice, ještě se bude hodit. Zeleninu přemístíme do mixéru, v první variantě přidáme přes noc namočené kešu ořechy, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl a prášek ze sušené cibule. Mixujeme, dokud není omáčka zcela hladká a zároveň jemně nadýchaná, hustotu můžeme ovlivnit přidáním uschovaného vývaru. Dejte pozor, jestli nádoba vašeho mixéru zvládá teploty blízké bodu varu. Pokud ne, nechte zeleninu nejdříve částečně vychladnout (omáčka ale musím být dostatečně teplá) nebo použijte tyčový mixér přímo v hrnci.

V druhém hrnci současně uvaříme v dostatečném množství vody těstoviny (mohou to být jak špagety, tak různé menší druhy jako penne, kolínka, vrtule apod), zcedíme je a zamícháme do nich lžíci olivového oleje. Na talíři zalejeme těstoviny omáčkou, můžeme přidat také sušená rajčata, olivy nebo sypký “sezamezán”. V případě, že si vyberete (převážně sacharidovou) variantu bez oříšků, doporučuju těstoviny s omáčkou doplnit ještě o zdroj bílkovin. Tím můžou být konopná semínka, uvařená cizrna či bílé fazole nebo na malé kousky pokrájené a do křupava osmažené uzené tofu.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
20 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?