Těstoviny se "sýrovou" omáčkou

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Těstoviny se "sýrovou" omáčkou
Ingredience: 

Varianta I. (brambory + mrkev + kešu)
2 střední brambory
1 větší mrkev
2 cibule
50 g kešu ořechů
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli
1/2 lžičky sušeného česneku

Varianta II. (bez oříšků)
1 větší batát
1 větší brambora
2 lžíce řepkového oleje
3 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička prášku ze sušené cibule
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli

Postup: 

Tato omáčka vás překvapí skvělou chutí a autentickou táhlou strukturou, kterou mají na svědomí škroby v zelenině. Můžete vyzkoušet různé verze a kombinace s bramborem (mrkev, batát nebo dýni). Brambory, mrkev a cibuli (nebo jinou kombinaci) oloupeme a pokrájíme na menší kostky. V hrnci je v mírně osololené vodě vaříme do měkka (zhruba 15 minut). Pozor, vývar si přelijeme do sklenice, ještě se bude hodit. Zeleninu přemístíme do mixéru, v první variantě přidáme přes noc namočené kešu ořechy, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, sůl a prášek ze sušené cibule. Mixujeme, dokud není omáčka zcela hladká a zároveň jemně nadýchaná, hustotu můžeme ovlivnit přidáním uschovaného vývaru. Dejte pozor, jestli nádoba vašeho mixéru zvládá teploty blízké vodu varu. Pokud ne, nechte zeleninu nejdříve částečně vychladnout (omáčka ale musím být dostatečně teplá) nebo použijte tyčový mixér přímo v hrnci.

V druhém hrnci současně uvaříme v dostatečném množství vody těstoviny (mohou to být jak špagety, tak různé menší druhy jako penne, kolínka, vrtule apod), zcedíme je a zamícháme do nich lžíci olivového oleje. Na talíři zalejeme těstoviny omáčkou, můžeme přidat také sušená rajčata, olivy nebo sypký "sezamezán". V případě, že si vyberete (převážně sacharidovou) variantu bez oříšků, doporučuju těstoviny s omáčkou doplnit ještě o zdroj bílkovin. Tím můžou být konopná semínka, uvařená cizrna či bílé fazole nebo na malé kousky pokrájené a do křupava osmažené uzené tofu.

Kurz výroby mléka, sýrů a jogurtů z ořechů a semínek Nemůžete či nechcete jíst mléčné výrobky? Zdají se vám kupovaná rostlinná mléka drahá a veganské sýry bez chuti? Přijďte se naučit, jak je vyrábět doma z ořechů a semínek. Připravíme si mléka, smetanu i tvaroh. Ukážeme si, jak zkysat jogurty a několik postupů výroby různých druhů sýrů. Uvaříme si krémovou polévku i sýrovou omáčku na těstoviny. Kurz se koná o víkendových termínech v Řevnicích u Prahy.

Sháníte lahodné kešu ořechy, co se jen na jazyku rozplývají? Já je kupuju ve Světě plodů.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
20 minut
Chutnalo vám?: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?