Pečený květák se sladkokyselou omáčkou

Recept přidal/a: Alena Teclová
Druh jídla: 
pečený květák
Ingredience: 

- květák
- cizrnová mouka
- 2 lžíce oleje
- kari koření (nebo jiné oblíbené)
- javorový sirup
- jablečný ocet
- tamari
- sůl podle chuti

Postup: 

Začneme tím, že připravíme samotný květák. Důkladně ho umyjeme a spaříme vroucí vodou. Pokud máte rádi, když je měkčí, nechte ho klidně v této vodě pár minut odpočívat. Mezitím připravíme směs, ve které jednotlivé růžičky obalíme.

Z cizrnové mouky, vody a oblíbeného koření (osobně používám kari koření, protože díky sladkokyselé omáčce je celý pokrm v asijském duchu). Konzistence by měla odpovídat trochu hustšímu palačinkovému těstu. V něm jednotlivé části květáku obalíme a rovnou pokládáme na pečicí papír. Potom už květák pečeme přibližně 15 minut na 200 °C.

Mezitím připravíme sladkokyselou omáčku. Je velmi snadná, stačí smíchat javorový sirup s jablečným octem a tamari v poměru 2:0,5:1. Množství závisí na velikosti květáku i na tom, jestli ji chcete použít i na polití přílohy. Na středně velký květák připravuji omáčku ze 6 lžic javorového sirupu, 2 lžic jablečného octa a 3 lžic tamari. Žádnou sůl už díky použité sójové omáčce nepoužívám. Omáčku můžete klidně naředit trochou vody. Na toto množství postačí asi 50 ml vody.

Po 15 minutách pečení květák vyndáme z trouby a jednotlivé růžičky trochu pomažeme olejem, aby byl křupavější. Potom pečeme dalších 10 minut.

Hotový květák servírujeme s rýží nebo zeleninovým salátem a na závěr ho štědře polijeme připravenou sladkokyselou omáčkou.

Počet porcí: 
4
Doba přípravy: 
40 minut
Chutnalo vám?: 
Tagy: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?