Pečený květák se sladkokyselou omáčkou

Publikováno: 31. 03. 2021   Autor/ka: Alena Teclová
Kuchyně: Zeleninová jídla
Druh jídla: Hlavní chody
pečený květák
Ingredience:

květák
cizrnová mouka
2 lžíce oleje
kari koření (nebo jiné oblíbené)
javorový sirup
jablečný ocet
tamari
sůl podle chuti

Postup:

Začneme tím, že připravíme samotný květák. Důkladně ho umyjeme a spaříme vroucí vodou. Pokud máte rádi, když je měkčí, nechte ho klidně v této vodě pár minut odpočívat. Mezitím připravíme směs, ve které jednotlivé růžičky obalíme.

Z cizrnové mouky, vody a oblíbeného koření (osobně používám kari koření, protože díky sladkokyselé omáčce je celý pokrm v asijském duchu). Konzistence by měla odpovídat trochu hustšímu palačinkovému těstu. V něm jednotlivé části květáku obalíme a rovnou pokládáme na pečicí papír. Potom už květák pečeme přibližně 15 minut na 200 °C.

Mezitím připravíme sladkokyselou omáčku. Je velmi snadná, stačí smíchat javorový sirup s jablečným octem a tamari v poměru 2:0,5:1. Množství závisí na velikosti květáku i na tom, jestli ji chcete použít i na polití přílohy. Na středně velký květák připravuji omáčku ze 6 lžic javorového sirupu, 2 lžic jablečného octa a 3 lžic tamari. Žádnou sůl už díky použité sójové omáčce nepoužívám. Omáčku můžete klidně naředit trochou vody. Na toto množství postačí asi 50 ml vody.

Po 15 minutách pečení květák vyndáme z trouby a jednotlivé růžičky trochu pomažeme olejem, aby byl křupavější. Potom pečeme dalších 10 minut.

Hotový květák servírujeme s rýží nebo zeleninovým salátem a na závěr ho štědře polijeme připravenou sladkokyselou omáčkou.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
40 minut
Tagy:
Květák

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?