Kari z černé čočky

Recept přidal/a: Pavel Ovesný
Národní kuchyně: 
Druh jídla: 
Kari z černé čočky a dýně Hokkaidó
Ingredience: 

3/4 hrnku suché černé čočky
1/4 střední dýně hokkaido
1 lžička thajské curry pasty
1 lžička třtinového cukru
plechovka kokosového mléka
kokosový olej
limetka
1 hrnek jasmínové rýže (jako příloha)

Postup: 

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 - 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a omyjte. Překrojte ji napůl a lžící vydlabejte měkký vnitřek se semínky. Dýni pokrájejte na měsíčky, osolte a pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 180 stupňů na cca 20 - 25 minut. Stačí do poloměkka, ještě se bude chvíli dusit. Pokud máte větší dýni, část odeberte předem na náš recept (stačí 1/4) a zbytek dopečte (zvlášť pokud ji budete ještě dále mixovat na polévku či pomazánku).

Až budete mít uvařenou čočku a upečenou dýni, na pánvi rozehřejte lžíci kokosového oleje. Přidejte lžičku třtinového cukru a nechce jej roztopit a lehce zkaramelizovat. Přidejte lžíci thajské kari pasty (zelenou nebo červenou), nechte ji na oleji krátce rozvonět. Přidejte na menší kousky pokrájenou dýni, čočku a zalijte vše kokosovým mlékem. Duste bez pokličky několik minut, dokud se mléko částečně nezredukuje.

Na závěr zakápněte pár kapkami limetkové šťávy (částečně stáhne pálivost) a přidejte nasekanou čerstvou nať koriandru. Minutu promíchete a odstavte z ohně.

Vhodnou přílohou je jasmínová rýže.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
1 hodina
Chutnalo vám?: 
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?