Kari z černé čočky

Publikováno: 09. 03. 2021   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Thajská kuchyně
Druh jídla: Hlavní chody
Kari z černé čočky
Ingredience:

3/4 hrnku suché černé čočky
1/4 střední dýně hokkaido
1 lžička thajské curry pasty
1 lžička třtinového cukru
plechovka kokosového mléka
kokosový olej
limetka
1 hrnek jasmínové rýže (jako příloha)

Postup:

Černou čočku (známou jako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studené vody. Vodu poté vylejte, doplňte čerstvou, zlehka osolte a dejte vařit na mírný plamen. Mezitím dýni Hokkaidó očistěte a omyjte. Překrojte ji napůl a lžící vydlabejte měkký vnitřek se semínky. Dýni pokrájejte na měsíčky, osolte a pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 180 stupňů na cca 20 – 25 minut. Stačí do poloměkka, ještě se bude chvíli dusit. Pokud máte větší dýni, část odeberte předem na náš recept (stačí 1/4) a zbytek dopečte (zvlášť pokud ji budete ještě dále mixovat na polévku či pomazánku).

Až budete mít uvařenou čočku a upečenou dýni, na pánvi rozehřejte lžíci kokosového oleje. Přidejte lžičku třtinového cukru a nechce jej roztopit a lehce zkaramelizovat. Přidejte lžíci thajské kari pasty (zelenou nebo červenou), nechte ji na oleji krátce rozvonět. Přidejte na menší kousky pokrájenou dýni, čočku a zalijte vše kokosovým mlékem. Duste bez pokličky několik minut, dokud se mléko částečně nezredukuje.

Na závěr zakápněte pár kapkami limetkové šťávy (částečně stáhne pálivost) a přidejte nasekanou čerstvou nať koriandru. Minutu promíchete a odstavte z ohně.

Vhodnou přílohou je jasmínová rýže.

 

Červenou, zelenou, žlutou, hnědou i černou čočku koupíte online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
1 hodina

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?