Falafel

Publikováno: 25. 12. 2012   Autor/ka: redakce
Druh jídla: Hlavní chody
Falafel
Ingredience:

200g suché cizrny namočené přes noc
100g petrželové natě
větší cibule
3 stroužky česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
3 pl tahini pasty

Postup:

Co je falafel? Jde o cizrnové kuličky ve stylu karbanátků, který je tradiční pochoutkou především v oblasti Blízkého východu. Servíruje se obvykle na talíři nebo v pita chlebu, s jogurtovou omáčkou, dresingem ze sezamové pasty tahini, zeleninou a podobně. Ochutnat jej můžete v mnohém z tuzemských stánků s gyrosem a kebabem. Narozdíl od jich je falafel vegetariánský a podle použité omáčky i veganský. Jaký je recept na falafel, pokud si jej chcete připravit doma?

Základem je cizrna. Ta obecně potřebuje dlouhé namáčení a vaření. V tomto případě se však pouze namáčí, tepelnou úpravu pak obstará smažení nebo pečení. Suchou cizrnu namočíme minimálně přes noc (doporučuje se až 12 hodin). Pokud mezi tím půjdete okolo, nelekejte se. Cizrna během namáčení praská. Vodu ráno vylejeme a necháme cizrnu řádně okapat. Poté ji semeleme s cibulí, česnekem a petrželí v mlýnku nebo kuchyňském robotu, můžeme přidat několik lžic tahini (pasta vyrobená ze syrových nebo opražených sezamových semínek). Osolíme, opepříme, přidáme nadrcený římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Kuličky tak budou lépe držet při sobě.

Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky. Ty smažíme ve větší vrstvě oleje do zlato-hněda. Druhou variantou je pečení falafelu v troubě, falafel je pak méně kalorický, ale také méně křupavý. Falafel podáváme společně s jogurtovým dipem (ve veganské verzi sójovým nebo třeba mandlovým). Tradiční přílohou je salát tabouleh (rajčata, petrželka kudrnka a kuskus), často se ale podává také v pita chlebu. Nezapoměňte na pořádnou dávku zeleniny.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
45 minút
Tagy:
Cizrna Sezam

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?