Vyrobit seitan vlastními silami? S trochou trpělivosti žádná věda

seitan po uvaření

Seitan je možné koupit už jako hotový výrobek nebo ve formě práškového polotovaru, který se smíchá s vodou. Připravit si seitan doma ale není tak obtížné, tak proč to nevyzkoušet?

Na domácí výrobu budeme potřebovat 1/2 litru studené vody a 1kg hladké bílé pšeničné mouky (minerály a další prospěšné látky by se v případě celozrnné stejně vyplavily). Obojí smícháme v míse dohromady a prohněteme ve vláčné těsto. To pak necháme přikryté půl hodinu až hodinu odpočinout v teple.

Abychom získali seitan, tedy lepek, musíme z těsta vyplavit škrob. Nejlépe je těsto položit na cedník do větší mísy, do které napustíte vodu. Zprvu opatrným pomačkáváním zvolna vyplavujeme škrob a jakmile máme pocit, že je jím voda dostatečně nasycená, vyměníme ji za novou (použitá se dá využít např. na polévku). Zda použít vodu studenou nebo vlažnou se zdroje rozcházejí, zkoušel jsem obojí a kromě tepelného komfortu pro ruce jsem žádný rozdíl nepozoroval.

měníme vodu, dokud nezůstane čistá - zbyde gumový lepekTěsto postupně zmenšuje svůj objem, žloutne a začíná nabývat houbovité konzistence připomínající mozek. V této fázi je třeba jej tlačit hodně k sobě, protože se rozpadá. Vodu vyměňujeme tak dlouho, dokud nezůstává téměř čistá - z mojí zkušenosti zhruba tak pětkrát.

Z gumu připomínajícího seitanu ještě vymačkáme zbytky vody, nakrájíme na plátky a mezitím si připravíme vývar, podobně jako třeba na sojové maso. Nešetříme kořením, sojovou omáčkou, bujónem, popř. zeleninou, na dávku z kila mouky se hodí cca 1,5 l vývaru.

Plátky seitanu do něj vložíme a vaříme zhruba hodinu, během které opět nabudou na objemu. Pak je necháme vystydnout a buď rovnou zpracujeme nebo uložíme do ledničky. Mně se je pro lepší chuť osvědčilo naložit do pikantnější marinády (olej, česnek, pepř, sojová omáčka apod.) a postupně spotřebovávat v různých podobách - jako plátky, kostky nebo nudličky.

Možná vám celý postup příjde zbytečně pracný a zejména pro začátečníky také zdlouhavý. Pro mě se však stala domácí výroba seitanu příjemným relaxem a s nasbíranými zkušenostmi zabere méně a méně času.

A pár tipů, kde seitan využít? Vyzkoušejte třeba bramboro-seitanový guláš, curry omáčku se seitanem, veganskou svíčkovou nebo seitanovou "čínu".

smícháme kilo mouky s půllitrem vody
začneme z těsta vyplavovat škrob
měníme vodu, dokud nezůstane čistá - zbyde "gumový" lepek
seitan pokrájíme na plátky a mezitím připravíme vývar z koření
dáme vařit zhruba na hodinu
seitan vařením zase nabude
Tagy: 
publikováno: 24.09.2013 02:13   napsal/a: Pavel Ovesný