Vaříme a pečeme pro vegany

Vaříme a pečeme pro vegany

Tři kuchařky, původně vydané u mnichovské značky Gräfe und Unzer, vsází na spojení úspěšných německých autorů píšících o jídle s ostřílenými “food-stylovými” fotografy. Výsledkem jsou už od pohledu atraktivní útlé knížky, ve kterých recepty doprovází fotky tak lákavé, že při jejich prohlížení zaručeně dostanete hlad. Anebo chuť si je rovnou uvařit. Pod názvy Vaříme pro vegany, Pečeme pro vegany a Smoothies je v tuzemsku vydalo v edici “Jak na to” nakladatelství Vašut. Stojí za pozornost?

První z nich má na svědomí Martin Kintrup, dlouholetý autor se zaměřením především na bezmasé recepty. Své vaření pro vegany pojal jako průřezovou exkurzi sladkou i slanou kuchyní, od kašových a pomazánkových snídaní přes obědové menu s polévkami a hlavními chody inspirovanými různými světovými kuchyněmi až po saláty či moučníkové pamlsky. Vedle ve veg* komunitě vcelku klasických receptů, jako je cizrnový hummus, dýňová polévka či boloňské špagety s tempehem, představuje také neokoukané nápady.

Mezi ně řadím třeba amarantový puding jako svěží opozici v současnosti profláklých chia pudingů, lilkovo-polentové (!) lasagne nebo na první pohled “divokou” kombinaci asijského curry s kysaným zelím. Nechybí tu ani recept na domácí seitanovo-pohankové burgery, alpskou klasiku – bramborové miniknedlíčky se špičatým zelím či “zveganizovanou” italskou dezertovou chloubu tiramisu, zde s makadamiovými ořechy a sojovým jogurtem. Na své si tu tak příjdou jak začínající, tak i zkušenější veganští kuchaři.

V Berlíně usazená blogerka Nicole Just sice s nadsázkou přiznává, že je vnučkou řezníka, posledních osm let se ale stravuje výhradně vegansky a své zkušenosti ráda posílá dál. Ve svojí sbírce receptů Pečeme pro vegany se snaží ukázat, že se lze obejít i bez – pro běžnou hospodyni takřka svaté – trojice – vejce, mléko a máslo. Je pravda, že za cenu přimíchání ne vždy zcela přirozených náhražek, ale na konečném výsledku je to málokdy znát.

Knížka zahrnuje tři částí. První láká na sušenky, muffiny, košíčky a další cukrářskou drobotinu. Nefalšované sbíhání slin pak přichází ve třetině druhé. Těm dortům a koláčům prostě nelze odolat. Vedle čokolády a borůvek Nicole zapojuje i v tuzemské kuchyni méně používané, ale poměrně dostupné suroviny, jako jsou jedlé kaštany, rebarbora nebo kdoule. Finále obstarává slané pečení v podobě receptů na hned několik druhů chlebů či slaných quichů. S recepty z “Pečení pro vegany” rozhodně zabodujete u rodiny i návštěv jakéhokoliv stravovacího vyznání. Vybavte se zásobami veganského margarínu, krémově jemného silken tofu a rostlinnými smetanami a můžete oblékat kuchařskou zástěru.

Tvůj kámoš mixér

Brožura Smoothies, propagátorky nejrůznějších nápojů Tanji Dusy, sice není přímo zacílena na vegany, ale řada jí doporučovaných koktejlů vsází na čistě rostlinné ingredience a u těch dalších lze většinou snadno sáhnout po neživočišné alternativě. Většina Tanjiných smoothies vzbuzuje dojem vznešenosti a spíše než coby ke snídani rozmixované rychlovky ve stylu “co je zrovna po ruce” působí jako vytříbené debužírování pro nedělní odpoledne, trávené ve společnosti dobrých přátel. Někdy to ale pro přípravu znamená kromě krájení, čištění a mixování i minuty strávené u plotny či trouby.

Za to mlsání to ale opravdu stojí. Paleta barev a vůní Tanjiných koktejlů je vskutku mimořádná a vzhledem k začátku roku a s ním spojených předsevzetí jsou smoothies vítanou možností, jak nejen ozdravit jídelníček, ale zároveň si pochutnat, s benefitem spousty vitaminů navrch. Knížce bych si jen lehce dovolil vytknout příliš velké zařazení exotických plodů z dovozu, ale s přihlédnutím k faktu, že v našich, stejně jako německých, podmínkách je sezóna lokálního ovoce hodně krátká, je to vcelku pochopitelné. Ostatně asi nejvyužívanější ingrediencí do smoothies jsou pro svoji “hladkou” krémovost banány.

Co říci závěrem? I přes moji výtku je, narozdíl od překladových knížek ze Spojených států, stejně jako třeba v případě taktéž německých Veganských pochoutek, většina zastoupených ingrediencí a surovin běžně sehnatelných. A protože méně někdy znamená více a útlost těchto “Vašutovek” ve spojení s lákavými fotkami místo dlouhého vybírání vybízí rovnou k akci, věřím, že ve štědré úrodě vegetariánských a veganských kuchařek posledních let se tyto tři určitě neztratí. Pokud rádi zkoušíte něco nového, nebojte se po nich sáhnout. PS: po “mlsacích” Smoothies později vyšla ještě sesterská kniha Detoxikační smoothies

Web nakladatelství Vašut – www.vasut.cz

Tagy:
Smoothies
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?