Kategorie receptu: Veganský

Hledáte zdravé recepty? Pak jste na správné adrese. Vyberte si z více než tří stovek čistě rostlinných jídel z obilovin, těstovin, luštěnin, ořechů a semen, jedlých hub nebo různých druhů zeleniny. Až už jsou to pomazánky, saláty, polévky, guláše nebo omáčky mnoha světových kuchyní.

Plněné žampióny

Zapečené plněné žampiony

15. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Žampiony umyjeme a odstraníme nohy. Prstem vydlabeme vnitřek, aby nám vzniklo co nejvíce místa na náplň. Nejlepší žampiony na plnění jsou portobello, protože jejich klobouky jsou velké a pevné. Ale pokud máte … více

Veganský banánových chlebíček

Banana bread

13. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Nejprve v malém hrnečku smícháme 2 polévkové lžíce chia semínek a 5 polévkových lžic vody. Necháme 5 minut odstát. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do větší mísy nalámeme dva a půl banánu … více

Cibulový koláč

Cibulový koláč

01. 06. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, sušené droždí, špetku soli a nalijeme vlažnou vodu. Smícháme a zapracujeme do hladkého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout hodinu. Vykynuté těsto přendáme na … více

Dušená mrkev se seitanem a vařeným bramborem

Dušená mrkev se seitanem

22. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

Den předem si naložíme seitan – rozkrájíme ho na větší kousky, dáme do zavíratelné krabičky spolu s trochou oleje, jednou až dvěmi lžicemi sojové omáčky, jednou menší cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme … více

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

18. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule. Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme. Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky … více

Kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

12. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Zkoušeli jste dělat domácí jogurt z kokosového mléka? Asi vás překvapilo, že nezhousnul. Z mé zkušenosti totiž jediné z rostliných mlék, které fermentací zaručeně zhoustne, je to sójové (má totiž větší podíl … více

Květákové placičky

Květákové placičky

08. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka. Ve větší míse jej rozmačkáme vidličkou, přidáme cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, lněné semínko, osolíme a zamícháme. Vznikne nám … více

Květákové kari

Květákové kari s cizrnou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Květák omyjeme a rozdělíme na drobnější růžičky. Na kokosovém oleji začneme smažit na drobno nakrájenou cibulku do zlatova. Ještě do horkého oleje přidáme lžičku (celého) římského kmínu a horčičného semínka. Uvolní se … více

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

04. 02. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | rubrika:

Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké … více

Cizrnová nutella

Cizrnová nutella

28. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Klasická nutella je plná cukru a palmového tuku a chudá na bílkoviny. Pojďme si ukázat mnohem výživnější variantu s větším podílem lískových ořechů a také bílkovin, o které se postará oříškově chutnající … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Domácí granola

Domácí granola

05. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte rozpuštěný kokosový olej a sirup a vše řádně promíchejte. Směs rozmístěte na pečící papír a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut. V polovině … více

Nudle soba s tempehem, kysaným zelím a zkaramelizovanou cibulkou

Soba nudle s tempehem a zelím

02. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nudle soba se chutí přibližují haluškům či chlupatým knedlíkům. Proč je tedy nevyužít v báječné kombinaci s tempehovou “slaninkou”, kysaným zelím a lahůdkovým droždím? Cibuli pokrájíme na půlměsíčky a necháme pozvolna smažit … více

Dýňové dortíky

Dýňové dortíky

26. 10. 2021   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Začnete tím, že si uvaříte dýni, kterou rozmixujete na dýňové pyré. Jakmile budete mít pyré hotové, zapněte troubu na 180 °C. V první řadě připravte spodní vrstvu. Rozpusťte čokoládu, kterou smíchejte s … více

Jáhelník

Jáhelník

30. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Jáhelník je možné připravit dvěma způsoby – buď opět jáhly nejdříve uvařte (podobným způsobem, jako na kaši) a pak zapečte anebo můžete chytře spojit obojí dohromady a nechat uvařit a upéct najednou … více

Ovocné "tvarohové" knedlíky

Ovocné “tvarohové” knedlíky

20. 09. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Patříte k milovníkům ovocných knedlíků? Je to taková naše česká specialita a nevím jak vy, ale u nás doma můžeme knedlíky nejen k obědu, jako hlavní chod, ale i jako dezert nebo … více

Fazolové karí s lilkem

Fazolové karí s lilkem

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více

Křenová omáčka

Křenová omáčka se seitanem

14. 09. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Křenová omáčka je takovou českou klasikou –s kynutým knedlíkem a v rostlinné variantě s opečeným tofu, tempehem či seitanem. Patříte k milovníkům křenu nebo jej nevyhledáváte? Klasické „smetanové“ omáčky jsou založené na … více

Řepový burger

Řepový burger

18. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibulku osmažíme do zlatohněda, přidáme nastrouhané uzeného tofu, oloupanou řepu, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Necháme vystydnout. Ovesné vločky zalijeme vroucí vodou, necháme několik minut nabobtnat a nahrubo rozmixujeme. Přidáme k červené … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?