Zeleninový bujón

Zeleninový bujón

Poctivý zeleninový vývar sice nenahradí, ale vedle soli a sojových omáček Shoyu a Tamari patří kvalitní zeleninový bujón mezi základní dochucovadla veganské kuchyně. Kvalitním myslím především bez glutamátu a jiných zvýrazňovačů chuti. Jeho základem je sůl, koření, sušená zelenina a bylinky v různých váhových poměrech. V kuchyni používám pouze práškový - narozdíl od kostkového neobsahuje přidaný (většinou ztužený) tuk, dá se prakticky dávkovat podle potřeby a dochutit se jím dají i jiná, než tekutá jídla.

Právě proto zeleninový bujón nepoužívám pouze do polévek a omáček, ale také - podle pravidla "méně soli, více chuti" při vaření rýže, bulguru, quinoi a dalších obilovin. Vylepšit se s ním dají také pomazánky, špetku občas zamíchám pro zpestření i do čerstvě uvařených těstovin nebo zapékaných jídel. Mým nejoblíbenějším sypkým zeleninovým bujónem na českém trhu je Würzl od německé značky Eden - je v bio kvalitě ve dvou druzích - s lahůdkovým droždím či bez něj. K sehnání je i v klasických kostkách.

Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?