Vlašské ořechy

Vlašský ořech

Plod ořešáku královského, lidově přezdívaný "vlašák", patří mezi výživově nejprospěšnější ořechy. Navíc jde o surovinu lokální, takže jeho pravidelnou konzumaci lze jen doporučit. Pochopitelně s mírou, protože obsahuje přes 60 procent tuku. V tom jsou však zastoupeny prospěšné a pro tělo esenciální omega-3 mastné kyseliny, kterým se mimo jiné přičítá protizánětlivý účinek. Podstatný je i podíl bílkovin okolo 15 - 18 % váhy. Vlašské ořechy jsou také bohatým zdrojem vitaminů E, B1, B2, B3 či B6 a minerálních látek jako hořčík, měď a zinek.

Podle tvrdosti skořápky se vlašské ořechy dělí na "papíráky", "polopapíráky" a "kameňáky". Dostat se do posledně jmenovaných je vskutku pěkný oříšek. Není však třeba příliš spěchat - do loupání se pusťte až přes samotnou konzumací, pak je mnohem pravděpodobnější, že nebudou žluklé. Vyloupané ořechy skladujte ve studeném sklepě nebo lednici nejdéle 3 měsíce.

Vlašské ořechy jsou už tradiční přísadou do různého cukroví. Nejlepší je konzumovat syrové, například v müsli, do kaší je dávejte až po odstavení z ohně. Využít se dají také ve slané kuchyni - namočte je společně se sušenými rajčata a poté nahrubo rozmixujte a použijte jako pesto na špagety. Nebo přidejte ještě protlak a krátce prohřejte a máte na těstoviny výbornou boloňskou omáčku ve veganské verzi.

Kupte si vlašské ořechy v eshopu Svět plodů.

Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?