Rakytník

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je keř z čeledi hlošinovitých. Pochází z Asie, ale nyní je i pro svou nenáročnost rozšířen i v Evropě. Má nažloutlé květy a výrazné oranžové plody, které dozrávají v září a říjnu. Chutově jsou dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i některých oblastech Číny byl rakytník známý již v dávné minulosti.

Plody podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech, kožních problémech. Čerstvé nebo sušené plody či šťáva se doporučují při angínách, chřipce, nachlazení, při stresu, po operacích, při oslabení imunitního systému. Plody se zpracovávají také na sirupy, džemy, limonády, či kompoty.

Rakytníkový olej výrazně regeneruje a vyživuje pokožku, tlumí bolest. Účinný může být při zánětech jícnu, křečových žílách, hemeroidech, proleženinách, akné a dalších kožních problémech. Jsou potvrzeny jeho pozitivní účinky na krvetvorbu a především na trávicí soustavu, kde pomáhá žaludku, dvanácterníku i játrům.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?