Rakytník

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je keř z čeledi hlošinovitých. Pochází z Asie, ale nyní je i pro svou nenáročnost rozšířen i v Evropě. Má nažloutlé květy a výrazné oranžové plody, které dozrávají v září a říjnu. Chutově jsou dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i některých oblastech Číny byl rakytník známý již v dávné minulosti.

Plody podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech, kožních problémech. Čerstvé nebo sušené plody či šťáva se doporučují při angínách, chřipce, nachlazení, při stresu, po operacích, při oslabení imunitního systému. Plody se zpracovávají také na sirupy, džemy, limonády, či kompoty.

Rakytníkový olej výrazně regeneruje a vyživuje pokožku, tlumí bolest. Účinný může být při zánětech jícnu, křečových žílách, hemeroidech, proleženinách, akné a dalších kožních problémech. Jsou potvrzeny jeho pozitivní účinky na krvetvorbu a především na trávicí soustavu, kde pomáhá žaludku, dvanácterníku i játrům.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny