Rakytník

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je keř z čeledi hlošinovitých. Pochází z Asie, ale nyní je i pro svou nenáročnost rozšířen i v Evropě. Má nažloutlé květy a výrazné oranžové plody, které dozrávají v září a říjnu. Chutově jsou dosti kyselé a obsahují velké množství vitaminu C a dále A, K a skupiny B. V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i některých oblastech Číny byl rakytník známý již v dávné minulosti.

Plody podporují imunitní systém, zlepšují funkci jater a plic, pomáhají při žaludečních vředech, kožních problémech. Čerstvé nebo sušené plody či šťáva se doporučují při angínách, chřipce, nachlazení, při stresu, po operacích, při oslabení imunitního systému. Plody se zpracovávají také na sirupy, džemy, limonády, či kompoty.

Rakytníkový olej výrazně regeneruje a vyživuje pokožku, tlumí bolest. Účinný může být při zánětech jícnu, křečových žílách, hemeroidech, proleženinách, akné a dalších kožních problémech. Jsou potvrzeny jeho pozitivní účinky na krvetvorbu a především na trávicí soustavu, kde pomáhá žaludku, dvanácterníku i játrům.

Tagy: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

Ze stejné rubriky

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?