Mák

mák

Mák patří do rodu rostlin z čeledi makovitých. Pod ní spadá zhruba 50 druhů a vyskytují se v Evropě, Africe, Asii i v USA. Na semena se využívá kulturní odrůda mák setý. Jeho semena obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů. Téměř polovinu složení pak zabírá tuk, z toho na nasycené mastné kyseliny připadá 4,5 %, z nenasycených převládají omega-6 mastné kyseliny.

Mák je výjimečný především svým vysokým obsahem vápníku (1 438 mg na 100 gramů), který je vůbec nejvyšší ze všech plodin. Dále obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitaminů pak B1, B2 a E. Jenom pozor na vysokou energetickou hodnotu 525 KCal / 100 g.

Tak vysoký obsah vápníku může znít jako skvělá zpráva. Nicméně mák také obsahuje řadu tzv. antinutričních látek (šťavelany, kyselina fytová), které vstřebatelnost vápníku v lidském těle zásadně snižují. Jako při přípravě jiných semen a ořechů tento negativní efekt pomáhá snížit namáčení ve vodě při pokojové teplotě.

Kupte si pravý český mák v eshopu a připravte si makové mléko nebo chutné kuličky.

Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny, chutě i lidi na kurz veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny