Svíčková s jáhlovými knedlíky

Publikováno: 25. 03. 2018   Autor/ka: Michaela Pavlíková
Druh jídla: Hlavní chody
Svíčková v makrobiotické úpravě
Postup:

Potřebovat budete 2 velké mrkve, 2 velké petržele, menší kus celeru a 2 velké cibule, všechny zeleniny by měly být nakrájeny na větší kousky. Krátce je orestujeme na 3 lžičkách sezamového oleje, poté je zalijte vodou tak, byla zelenina ponořeny. Osolte, přidejte 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 hřebíčky, 3 kousky jalovce a 3 polévkové lžíce ume octa. Vařte na mírné plameni, dokud zelenina nezměkne. Přeneste do mixéru a vše rozmixujte do hladka. nebude hladké. Vraťte se do hrnce, nechejte trochu zredukovat a nakonec zjemněte rostlinnou smetanou (já používám rýžový krém).

Tento český omáčkový klenot podávám na pštrosích knedlících naplněných uzeným tofu: nejdříve jsem vařila jáhly v poměru 1: 2,5 zrna k vodě, asi půl hodiny. Po ochlazení jsem přidala kukuřičnou mouku, dokud jsem neměla tuhé těsto, které drželo při sobě (je to složité, chce to trochu cviku, aby to bylo správně!). Mezitím jsem na oleji zpěnila jemně nakrájenou cibuli a pak přidala uzené tofu nakrájené na malé kostičky a společně smažila, dokud cibulka nebyla zlato-hnědá. Po ochlazení jsem použila tuto směs na naplnění knedlíků – těsto jsem rozválena do tvaru sušenky, naplnila menším množstvím tofu a zabalila do těsně uzavřené koule. Knedlíky jsem vařila ve slané vodě, dokud nevypluly ze dna nádoby až k povrchu. Přesný čas závisí převážně na velikosti knedlíků.

Recept pochází z kuchařky Dagmar Lužné.

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?