Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

recept přidal/a: Pavel Ovesný
Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Ingredience: 

1 velká cibule
kostka uzeného tempehu
hrnek suché pohanky
10 hlaviček menších žampionů (popř. jiné houby, např. hlívu)
olej na smažení
pepř, majoránku

Postup: 

Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty - lesní houby, hlívu nebo shitake.

Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou strukturu. Kroupy zalejeme vařící vodou v poměru 1:2 (pohanka/voda), osolíme a krátce povaříme. Odstavíme a necháme dojít. Pohanka by měla být spíše al dente, ještě ji budeme společně upravovat s houbami.

Cibuli pokrájíme na drobno a na dvou lžících oleje osmažíme do zlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampióny a orestujeme. Jakmile začnou pouštět vodu, přidáme na kostky nakrájený tempeh. Chvíli společně opékáme, přidáme pohanku, podlejeme a za občasného míchání počkáme, dokud nenasaje veškerý vývar a chutě se spojí. Dochutíme majoránkou, rozetřeným nebo jemně nastrouhaným česnekem a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Kupte si pohankové kroupy nebo lámanku v eshopu. Na kaši i raw krekry.

Počet porcí: 
2 porce
Doba přípravy: 
30 minut
Chutnalo vám?: 
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy? V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?