Pohankové rizoto se žampióny a tempehem

Publikováno: 29. 01. 2017   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Pohankové rizoto se žampióny a tempehem
Ingredience:

1 velká cibule
kostka uzeného tempehu
hrnek suché pohanky
10 hlaviček menších žampionů (popř. jiné houby, např. hlívu)
olej na smažení
pepř, majoránku

Postup:

Pohanka je v kombinaci s houbami opravdu výborná. Vyzkoušet můžete různé varianty – lesní houby, hlívu nebo shitake.

Potřebovat budeme pohankové kroupy. Lámanka se pro rizoto přiliš nehodí, protože by vytvořila kašovitou strukturu. Kroupy zalejeme vařící vodou v poměru 1:2 (pohanka/voda), osolíme a krátce povaříme. Odstavíme a necháme dojít. Pohanka by měla být spíše al dente, ještě ji budeme společně upravovat s houbami.

Cibuli pokrájíme na drobno a na dvou lžících oleje osmažíme do zlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampióny a orestujeme. Jakmile začnou pouštět vodu, přidáme na kostky nakrájený tempeh. Chvíli společně opékáme, přidáme pohanku, podlejeme a za občasného míchání počkáme, dokud nenasaje veškerý vývar a chutě se spojí. Dochutíme majoránkou, rozetřeným nebo jemně nastrouhaným česnekem a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Počet porcí:
2 porce
Doba přípravy:
30 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?