Sušená rajčata: poznejte odrůdy vhodné na sušení a tipy, kam s nimi

Veganství » Zelenina » Sušená rajčata

Sušená rajčata

sušená rajčata nejsou žádnou novinkou, do povědomí širší veřejnosti se alespoň v Česku dostala až v posledních pár letech. Nutno uznat, že od té doby se hrdě usadila trůn gastronomických oblíbenců a jejich sláva stále stoupá. Rajčata jak známo pochází z Jižní Ameriky a před šlechtěním měly jejich plody velikost ne o moc větší než rybíz.

Mimochodem, i pěstování těchto původních divokých rajčat se stává populární, protože jsou odolnější proti plísním. Sklizeň je poněkud pracná. A k sušení se prakticky nehodí. A které se hodí, možná se ptáte? Než si prozradíme vhodnou odrůdu, pojďme chvíli nakouknout do historie jejich sušení.

První zmínka o sušených rajčatech byla zaznamenaná u Aztéků, zhruba kolem roku 700 let n.l. Aztékové si vytvořili způsob pro uchování rajčat k pozdější konzumaci tím, že plody nasolili a poté sušili na slunci. Italové později na tento praktický zvyk navázali a začali sušit rajčata na keramických střechách svých domů a zajistili si tak kvalitní zdroj živin na zimní období.

Sušení rajčat

Pokud se vám zdají rajčata poněkud dražší lahůdkou, je potřeba si uvědomit způsob jejich vzniku. Při sušení rajčat dochází k odpařovaní vody a nejčastěji se jedná o vypaření 90 procent obsažené vody v plodu. Pro výrobu jednoho kila na slunci sušených rajčat je potřeba zhruba 8-14 kg čerstvých rajčat (množství závisí na použitých odrůdách rajčat).

Rajčata se před sušením nasolí (v konvenčním přístupu také ošetří oxidem siřičitým), aby se uchoval podíl živin a plody byly chráněny před nepříznivými vlivy procesu sušení. Na slunci se rajčata suší 4-10 dní. Pro účely zkrácení sušícího procesu se využívá sušička nebo trouba, která sníží dobu sušení na cca 8 hodin. V obchodech jsou dostání sušená rajčata naložená v oleji nebo balená v sáčku na sucho.

rajčata san marzano

Pro domácí sušení rajčat je vhodné volit masité odrůdy rajčat. Nejideálnější volbou se jeví odrůda San Marzano – její plody jsou podlouhlé, silně masité, s pevnou dužinou a s nízkým obsahem semínek. Díky vyššímu obsahu aromatických látek je chuť těchto rajčat plná a nasládlá. Krájí se na polovinu, lehce se vybere střední část se šťávou a semínky a pak už se položí na sušící rošt. Výhodné je rajčata v první fází nechat zaschnout na prudkém letním slunci a do sušičky je přemístit až s večerem.

Jejich sušení sice trvá déle, ale San Marzana mají díky silné dužině intenzivní a výraznou chuť i po jejich usušení. I přes odpaření vysokého procenta vody se díky šetrnému sušení uchovává vysoký podíl nutričně hodnotní látek, a to především lykopenu, který zastává podobnou funkci jako beta karoteny. Sušená rajčata jsou ale nabitá nejen prospěšnými látkami a také chutěmi, spojující slanou, kyselou a onu pátou chuť umami.

Naložte si vlastní rajčata

Kupovaná naložená sušená rajčata jsou okamžitě použitelná, ale řada běžných značek používá levnější slunečnicový olej (který, jak už možná víte, má nevhodný poměr omega 3 a omega 6 masných kyselin) a rajčaty ve skleničce docela šetří.

Domácí výroba je přitom snadná, ať už budete mít vlastní sušená rajčata nebo kupovaná. Postup je jednoduchý: dejte rajčata do misky a zalijte vlažnou vodou a nechte je 2 hodiny nabobtnávat. Poté je osušte (ochucenou vodu můžete využít pro další vaření) a promíchejte s menším množství oleje a kořením. Vložte je do vyvařené sklenice, dolejte olejem tak, aby byla zcela ponořená a uložte do lednice.

Oblíbené ingredience na nakládání jsou:

  • bylinky: bazalka, tymián, rozmarýn
  • česnek
  • chilli papričky
  • kapary

Ke kombinaci se sušenými rajčaty, česnekem a bazalkou se hodí především panenský olivový olej (ten ale v lednici tuhne, takže je dobré jej případně naředit za studena lisovaným řepkovým olejem).

Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem

Recepty ze sušených rajčat

Uplatnění sušených rajčat je hodně široké:

  • Naložená se hodí do těstovin, stačí je pokrájen a zamíchat. Suchá můžete pokrájet na menší kousky, zalít vlažnou vodou a nechat pár minut nabobtnat.
  • Výborná jsou také s namočenými a na jemno nasekanými vlašskými ořechy – evokují pak mleté maso a získáte z nich skvělou veganskou alternativu boloňské omáčky
  • Výrazná chuť sušených rajčat se hodí do pomazánek – zkuste třeba fazolovou pomazánku se sušenými rajčaty
  • Zimní dovážená rajčata mají mdlou chuť. Když je ale rozmixujete se suchými sušenými rajčaty, vtáhnou jejich šťávu a výsledek bude mnohem výraznější. Podobný fígl využívám v tomto tataráku na topinky.
  • A poslední tip: přesušená rajčata a nevyužité kousky prožeňte stolními mixérem a získáte tak prášek, který funguje jako skvělé dochucovadlo.
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc

 

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?