Druh jídla: Polévky

Vegetariánské a veganské polévky nemusí být jen ze zeleninové vývary a krémy. Nabízí se také luštěniny, houby a mnoho dalších surovin. V zimě se obzvláště hodí husté hrstkovky nebo silné vývary se zavářkou, v létě jsou naopak příjemnější lehké polévky se spoustou sezónní zeleniny. Inspirujte se našimi recepty na zdravé polévky.

CIbulačka

Cibulačka

09. 08. 2016   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Cibule oloupejte a pokrájejte na tenčí měsíčky. Smažte je na mírném ohni na oleji cca 15 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Poté je zaprašte moukou, kterou nechejte lehce oprašit. Přidejte vývar, bobkový … více

Rajská polévka

Rajská polévka

28. 03. 2016   napsal/a: redakce | rubrika:

Rajská patří mezi polévkové klasiky. Za její oblíbeností jistě stojí i fakt, že zralá rajčata jsou jedním z nejlepších zdrojů oné páté chuti, zvané umami. Příprava rajské polévky nezabere víc než 20 … více

Cuketový krém

Cuketová polévka

26. 03. 2016   napsal/a: redakce | rubrika:

Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu a brambory. Osolíme a zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Pod pokličkou vaříme do změknutí. Ponorným mixérem polévku … více

"Gulášová" polévka

“Gulášová” polévka

26. 07. 2015   napsal/a: vegi | rubrika:

Vaříme vše dohromady, nakonec zahustíme celozrnnou moukou, dochutíme pažitkou a přidáme lžíci oleje.

Krémová cizrnová polévka

Krémová cizrnová polévka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší … více

Hutná zimní zeleninová polévka

Hutná zimní zeleninová polévka

06. 01. 2015   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo … více

Hrachová curry polévka

Hrachová curry polévka

23. 09. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Žlutý hrách propláchneme a namočíme přes noc. Vodu slijeme (tím se zbavíme části nadýmavých látek) a nalijeme čerstvou. Lehce osolíme a uvaříme do měkka zhruba 25 minut. V hluboké panvi necháme na … více

Miso polévka

Miso polévka

03. 05. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Receptů na miso polévku existuje nepřeberné množství. Většinou se jedná o zeleninový vývar, doplněný např. mořskými řasami. Samotné miso v nich figuruje jako dochucovadlo. Vyzkoušejte ji v mnoha obměnách podle dostupné zeleniny. … více

Marocká květáková polévka

Marocká květáková polévka

07. 04. 2014   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Osmahneme cibulku a přidáme 2 lžičky skořice, 2 lžičky koriandru, 1 lžičku kmínu, půl lžičky kari pasty. Přidáme pokrájený květák – nebo jen rozdělený na růžičky a pokrájenou mrkev. Zalijeme vroucí vodou, … více

Gazpacho

Gazpacho

24. 06. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Studená polévka gazpacho (gaspačo) pochází ze španělské Andalusie. Je doslova našlapaná vitaminy a je zvláště osvěžující v parných letních dnech. Existuje mnoho variant gazpacha, takže se nebojte lehce zaimprovizovat. Zeleninu pokrájíme na … více

Rychlá polévka z červené čočky

Rychlá polévka z červené čočky

17. 02. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Varianta 1 – Rychlá krémová polévka z červené čočky Velice jednoduchá a sytá polévka na indický způsob, kterou uvaříte za čtvrt hodinky. Využívá největší výhodu loupané červené (a také žluté) čočky – … více

Polévka ze sušených rajčat

Polévka ze sušených rajčat

31. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušená rajčata (hodí se zvlášť ty zbývající, většinou tužší kousky, které už nezměknou) pokrájejte na menší kousky, osolte nebo přidejte trochu sypkého zeleninového bujónu a zalijte horkou vodou. Pokud máte raději hustší … více

Vaříte dokola stále stejné recepty? Pronikněte do tajů rostlinné stravy. Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či kurz Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v malé skupině v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Zjistěte víc
Hustá česnečka s ovesnými vločkami

Hustá česnečka s ovesnými vločkami

25. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sytou, hustou i když ne zrovna čistokrevnou česnečku uvaříme takto: brambory oškrábeme a pokrájíme na malé kostky a necháme vařit s kmínem a novým kořením v litru vody. Jakmile začnou brambory měkknout, … více

Čočková polévka

Čočková polévka

20. 11. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Variant čočkových polévek existuje celá řada. Na tuto klasickou se hodí neloupané druhy čoček – tradiční zelená, tmavozelená, červená a obzvláště zajímavou barvu udělá černá beluga. Čočky se nutně namáčet nemusí, ale … více

Dýňová polévka

Dýňová polévka

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Dýni hokaido (obyčejná dýně se přiliš nehodí) očistíme, zbavíme semen a nahrájíme na menší kostky i se slupkou (ta změkne). Lehce ji orestujeme na olivovém oleji, osolíme, můžete také přidat kari nebo … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?