Nepečený dort s lesním ovocem
Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér … více
Pečení cukroví je spjaté s máslem, smetanou nebo vejci. Jak se bez nich obejít? Vejce nahradí zralý banán nebo jablečné pyré, smetanu můžete použít třeba mandlovou a místo másla kokosový olej. Spoustu rychlých a zdravých sladkých receptů vytvoříte spojením rozmixovaných ořechů se sušeným ovocem, jako jsou meruňky, švestky nebo datle. Kromě kuliček a tyčinek takto snadno vyrobíte třeba dortový korpus.
Korpus: Varianta 1 (silný mixér): Mandle namočíme přes noc. Ráno je osušíme a rozmixujeme na hrubější mouku. Za dalšího mixování postupně přidáváme datle, dokud se nespojí v konzistentní těsto. Varianta 2 (mixér … více
Mák a semínka umeleme, přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Nepečeme.
Necháme vzejít kvásek z trochy vlažného rýžového nápoje, droždí, cukru a mouky. Poté uhněteme těsto, necháme v teple kynout, během kynutí jednou přemísíme. Z vykynulého těsta tvoříme buchty plněné povidly, které skládáme … více
Uvaříme pudink pudinkového prášku a rostlinného mléka. Do teplého pudinku vmícháme margarín, necháme vychladnout a přidáme javorový sirup a vymačkanou citronovou šťávu. Vzniklým krémem mažeme sušenky a nastojato skládáme za sebe na … více
Datle namočíme přes noc do vody, vodu ráno slijeme (popř. necháme jen trochu pro lepší rozmixování) a rozmixujeme na lepivá “povidla”. Ořechy (pro lepší stravitelnost nejlépe také namočené) rozmixujeme nahrubo. Smícháme ve … více
Jeden sáček strouhaného kokosu (250g) spojit s asi hrstí namletých datlí. Udělat kuličky a obalit v nepraženém kakau. Jednoduché, prosté, božsky sladko-hořké, delikatesní.
Vlašské ořechy smíchejte s namočenými hrozinkami v mixéru a rozdrťte, přidejte perníkové koření. “Těsto” může být řidší, dejte ho do sáčku na zdobení a nastříkejte do košíčků. Na dno můžete dát nějaká … více
Večer předem namočíte do vody pohanku, stejně tak vlašské ořechy, sušené meruňky a hrozinky. Namočenou pohanku rozdrtíte v mixeru spolu s namočenými vlašskými ořechy a přidáte tam sezam. Tím vytvoříte “těsto”. Namočené … více
Ingredience na těsto smícháme, nalijeme do vymazaného pekáče a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 20 minut. Když korpus vychladne, tak uvaříme pudink dle návodu, který můžeme zahustit trochou … více
Vynikající buchta podle tohoto receptu. Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience a přidáme tekuté. Rychle promícháme, dáme do pekáče a šup do trouby. Troubu předem rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 40 … více
Poupravený recept z onegreenplanet.org. Velmi chutný a v gluten free verzi:) Nejdříve smícháme olej a cukr a chvíli společně mixujeme, aby se propojili. V druhé míse smícháme mouku, škrob, jedlou sodu a … více
Smícháme cukr a olej, přidáme mouku, skořici a sodu. Nakonec přidáme pořádně rozmačkané banány (ideálně už hodně zralé). Zamícháme, dáme péct na cca 1 hodinu na 200 stupňů. Pokud máte nižší pekáček … více
Recept jsme převzaly z Veganotic a upravily ho dle toho, co máme doma a také bez lepku! Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme cukr s kokosovým tukem a vanilkovým extraktem a pořádně … více
Kheer (nebo kheeri) je druh sladkého pudinku, populárního v Indii. Obvykle se vyrábí vařením mléka, cukru a obilovin. My si ho připravíme ve veganské verzi. Vodu a kokosové mléko dáme vařit a … více
Sezamové semínko pomeleme nebo rozmixujeme na prášek, přidáme oloupané banány a silken tofu (použít se dá i obyčejné natural, ale nemá tak jemnou chuť). Rozmixujeme do hladka. Ty mlsnější asi budou chtít … více
Smícháme suché ingredience v jedné míse a v druhé tekuté s nastrouhaným jablkem. Vymažeme a vysypeme formu. Smícháme obsah obou mís. Přidáme ostrouhanou kůru z citronu. Pečeme na 160 stupňů asi 30 … více
Banány rozmixujeme a smícháme se zbytkem surovin. Pokud chceme mramorovat, část těsta nalijeme do jiné nádoby a přidáme kakao/mák/kokos. Obě těsta střídavě lijeme do formy, a pečeme v troubě tak dlouho, dokud … více
Máslo rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40-45 stupňů Celsia (abychom zachovali všechny cenné látky). Tekuté máslo dáme spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru a mixujeme na tekutinu, kterou lijeme do připravených … více
Mákové a sezamové semínko a předem namočené rozinky (nebo vypeckované datle) pomeleme v mlýnku nahrubo, směs dochutíme vanilkovým práškem a osladíme agávovým sirupem. Okolo oloupané mandle vyválíme kuličky, které obalíme v loupaném … více
Vezměte 3 zralé banány (nejlépe už s černými puntíky, pak mají hodně cukru a jsou sladké), avokádo rozkrojte na půl a vydlabejte lžičkou, přidejte dvě polévkové lžíce pomletých sezamových semínek a větší … více